5.3 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Svet Evrope si take površnosti ne bi smel privoščiti, pravi Ministrstvo za javno upravo glede poročila Sveta Evrope o aplikaciji #OstaniZdrav

Ministrstvo za javno upravo je odzivu na poročilu Sveta Evrope o aplikacijah za boj proti pandemiji covida-19, v katerem Slovenijo uvršča med države s pomanjkljivostmi glede zaščite podatkov, sporočilo, da je poročilo napisano površno, česar si “tako ugledna institucija, kot je Svet Evrope, ne bi smela privoščiti”.

Kot poudarjajo na ministrstvu, je aplikacija #OstaniZdrav iz nemške aplikacije prilagojena tako, da ne omogoča zlorabe osebnih podatkov uporabnikov, prav tako ni mogoče zlorabiti podatkov o lokaciji, ki jo je treba vklopiti na telefonu ob njeni namestitvi.

Na MJU opozarjajo, da je treba ločevati med aplikacijo #OstaniZdrav in drugimi platformami oz. spletnimi portali. Poročilo Sveta Evrope namreč večkrat namesto aplikacije omenja spletno stran https://covid-19-stats.si, ki pa je ni vzpostavila vlada. Ta spletna stran je omogočala prijavo okužbe, pri čemer je moral uporabnik vanjo vpisati svojo enotno matično številko (emšo) in na ta način zagotoviti, da ni prihajalo do lažnih prijav. Spletno stran so morali njeni avtorji zaradi pomanjkljive varnosti in zbiranja osebnih podatkov umakniti ter izbrisati pridobljene podatke, so pojasnili na MJU.

Na ministrstvu so opozorili tudi na napačno navedbo v poročilu, da slovenska aplikacija #OstaniZdrav deluje na centraliziranem sistemu zbiranja podatkov. O tem niso nikoli razmišljali, saj so za slovenski trg zgolj prilagodili nemško aplikacijo, ki deluje na decentraliziranem sistemu. To pomeni, da se stiki zaznavajo na telefonih uporabnikov in ne na centralnem strežniku, pojasnjujejo in dodajajo, da decentraliziran sistem uporabnikom zagotavljala večjo anonimnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine