2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Suzana Lep Šimenko: Kdaj bo celotna Slovenija pokrita s širokopasovnim internetom?

Kljub strategiji je še vedno kar nekaj območij v Sloveniji brez širokopasovnega interneta.

 

Poslanka Suzana Lep Šimenko je na ministra za javno upravo Rudija Medveda naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s širokopasovnim omrežjem.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Slovenija se je v Partnerskem sporazumu med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014–2020 zavezala, da bo do leta 2020 vsem gospodinjstvom v državi zagotovljen širokopasovni dostop do interneta hitrosti vsaj 100 Mb/s. V Strategiji razvoja informacijske družbe do leta 2020 naj bi bilo kar 96 % gospodinjstvom v državi zagotovljen širokopasovni internet hitrosti vsaj 100Mb/s, ostalim gospodinjstvom pa vsaj 30 Mb/s.

Na območju Haloz je marsikje dostop do interneta nemogoč ali izjemno počasen. Veselili smo se informacije izpred nekaj let, ko je bilo rečeno, da bo tudi na tem območju mogoče širokopasovno omrežje, saj bodo za to namenjena evropska sredstva, tako preko Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, kot tudi preko Evropskega sklada za regionalni razvoj. Kljub razpisom in številnim aktivnostim na tem področju do rezultatov še vedno ni prišlo. Na območju haloških občin so evidentirali okoli 6000 belih lis. 

Zaradi zgoraj navedenega me zanima naslednje:

1. Kako boste uresničili cilje, ki ste jih postavili v Partnerskem sporazumu in Strategiji razvoja informacijske družbe, in do leta 2020 celotno Slovenijo pokrili s hitrim internetom?

2. Kdaj bo zagotovljen širokopasovni internet na celotnem območju Haloz? Kakšna bo pri tem vloga države, kakšna bo vloga občine in kaj to pomeni za potrošnike in gospodinjstva?

Zadnje novice

Sorodne vsebine