15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Suzana Lep Šimenko: Do kdaj še bo prečkanje mejnega prehoda Gruškovje možno le z vinjeto?

Ali na ministrstvih za infrastrukturo in notranje zadeve razmišljajo o možnosti, da bi vsaj za lokalno prebivalstvo omogočili brezvinjetni mejni prehod Gruškovje?

 

Poslanka Suzana Lep Šimenko je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z brezvinjetnim prehodom mednarodnega mejnega prehoda.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

junija 2019 sem v ustnem poslanskem vprašanju že izpostavila problem, da je prečkanje mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje, odkar je v celoti zgrajena podravska avtocesta, mogoče le z vinjeto, saj se avtocesta konča čisto pri mejnem prehodu. Do Gruškovja se sicer lahko pripelješ po vzporedni regionalni cesti, prečkanje mejnega prehoda pa je žal mogoče le po avtocesti.

Minilo je več kot pol leta, a od takrat se ni zgodilo nič. Kmalu bo pred vrati nova turistična sezona in takrat bo ta problem spet večji. Nekateri turisti so in bodo iskali alternative, da se izognejo nakupu vinjete. V bližini mejnega prehoda Gruškovje sta sicer še dva mejna prehoda, Rogatec in Zgornji Leskovec, ki pa ni mednarodni mejni prehod. Regionalna cesta čez Videm skozi Leskovec niti najmanj ni primerna za kolone vozil in velik obseg prometa v turistični sezoni, še manj pa sam mejni prehod. Vse to pomeni poslabšanje varnosti občanov, ki ob teh regionalnih cestah živijo.

Zavedati se je potrebno tudi dejstva, da imajo številni prebivalci iz občine Podlehnik v neposredni bližini mejnega prehoda kmetijsko zemljo, zato morajo do nje tudi s traktorjem, sedaj jim je to skoraj onemogočeno oziroma morajo iskati veliko daljše poti okoli.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Zanima me, ali ste na ministrstvu prejeli kakšno pobudo oziroma nameravate predlagati, da se uvede brezvinjetni mejni prehod Gruškovje? 

2. Ali obstaja možnost, da se vzporedno omogoči brezvinjetni mejni prehod vsaj za lokalno prebivalstvo? Ali razmišljate vsaj o tej možnosti?

3. Zakaj ste v poletnih mesecih z dodatnimi usmeritvenimi tablami ob regionalni cesti turiste preusmerjali na manjše mejne prehode? Na primer čez občino Videm, naselja Pobrežje, Videm, Leskovec na obmejni mejni prehod Zgornji Leskovec. Posledično se je tako še več prometa preusmerilo in otežilo življenje prebivalcem ob tej cesti. Kako je bil pri tem upoštevan vidik zagotovitve varnosti v prometu?

Zadnje novice

Sorodne vsebine