8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije o pozivu Brigite Skela Savič na petkov protest: “Ta poziv je nesramno, ponižujoče, neetično in celo kaznivo dejanje!”

Piše: Lea Kalc Furlanič

Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije je včeraj na zdravstveno ministrstvo, Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije (Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov) in na predsednika vlade naslovilo zahtevek za odpoklic red. prof. dr. Brigite Skela Savič s funkcije predstavnice slovenskih medicinskih sester v Mednarodnem združenju medicinskih sester, saj ta – četudi je celo profesorica na zdravstveni fakulteti – javno poziva k udeležbi na petkov protest, kjer je nevarnost okužbe s covidom toliko večja.

“Tovrstno pozivanje na ulice, kjer obstaja velika možnost širjenja okužbe s SARS CoV2, je v teh časih zelo neumestno. Posebno še, če na tovrstno zborovanje poziva vidna oseba s področja zdravstvene nege v naši državi, oseba, ki je bila celo imenovana, da v Mednarodnem združenju medicinskih sester predstavlja slovenske medicinske sestre,” so v pismu trem pomembnim naslovnikom uvodoma zapisali v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije. To združenje je edino enovito strokovno in neprofitno združenje, ki združuje vse izvajalce zdravstvene in babiške nege v naši državi.

“Glede na to, da v naši državi občutimo zelo veliko pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi, ko vsi zaposleni v zdravstveni negi vlagamo v zoperstavljanje širjenju epidemije covida-19 vsakodnevno vse naše moči, ko vse naše moči usmerjamo v to, da delamo v podaljšanih turnusih, ko delo izvajamo v zmanjšanih ekipah, je takšen poziv osebe, ki bi morala biti vsem nam za vzgled, domala nesramno, ponižujoče, neetično in v neki meri celo kaznivo dejanje,” izpostavljajo v združenju.

In nadaljujejo: “Ne bomo se spuščali v njene morebitne politične vzgibe, ki so botrovali temu pozivu, z vso resnostjo pa obsojamo ta njen poziv, v času, ko bi se nam ob pomanjkanju kadrov morala pridružiti v naših sredinah znotraj covidnih oddelkov, ne pa na protestnem shodu!”

Ob tem pri združenju še izpostavljajo: “Ker menimo, da oseba s takšnimi karakteristikami ni primerna za to, da slovenske medicinske sestre zastopa v najvišjem svetovnem strokovnem organu in ker si oseba v tem času s pozivanji k takšnim akcijam morda celo zasluži kazensko ovadbo, zahtevamo, da se resno razmisli o njeni nadaljnji vlogi v Mednarodnem združenju medicinskih sester in se jo od tam zaradi javnega škodljivega delovanja v času največje zdravstvene krize nemudoma odpokliče. K reševanju tega tudi prosimo, da se aktivno vključita tako Ministrstvo za zdravje kot tudi vlada.”

Za mnenje ali odziv na poziv k razrešitvi smo vprašali vse tri naslovnike, njihove odgovore še čakamo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine