18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Strateška surovina prihodnosti prihaja v Slovenijo

Piše: P. T.

Vodik kot energijski vektor energije iz obnovljivih virov igra pomembno vlogo pri nadgradnji krožnega gospodarstva, saj ni le nosilec energije, ampak tudi strateška surovina prihodnosti. Tudi Evropska komisija podpira širšo uporabo čistega vodika kot tehnološki odgovor na izzive podnebnih sprememb in dolgoročno ohranjanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva. V Sloveniji smo tokrat bogatejši za polnilnico čistega vodika. 

Ta stoji v edini cementarni v Sloveniji Salonit Anhovo in predstavlja temeljni kamen mednarodnega vodikovega ekosistema v regiji Severnega Jadrana ter hkrati podpira prizadevanja cementarne za prehod na čisto, obnovljivo energijo. Salonit Anhovo si namreč prizadeva postati ena od prvih ogljično nevtralnih cementarn z minimalnim vplivom na okolje do leta 2035. Čisti vodik – torej zeleni vodik, pridobljen iz obnovljivih virov, igra pomembno vlogo tako pri razogljičenju proizvodnega procesa kot tudi tovornega prometa.

»Resničen preboj na področju čiste energije, ki je nujno potrebna za doseganje podnebne nevtralnosti, se lahko zgodi le s sodelovanjem različnih sektorjev. Izzivov podnebnih sprememb ne more rešiti eno samo podjetje ali panoga, stopiti moramo skupaj, doseči sektorsko integracijo in se tudi regijsko povezovati,« je razložil dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, in v nadaljevanju poudaril, da »čisti vodik predstavlja rešitev, s katero lahko preidemo na čisto energijo, zato v Salonitu Anhovo aktivno sodelujemo in podpiramo vzpostavitev vodikovega ekosistema v naši regiji. Prepričani smo, da je čisti vodik lahko temelj čiste prihodnosti naše regije.«

Tudi Evropska komisija podpira širšo uporabo zelenega vodika kot tehnološki odgovor na izzive podnebnih sprememb in dolgoročno ohranjanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva. S tem v mislih je zasnovala evropsko vodikovo strategijo in obenem vodiku namenila osrednje mesto v evropskem zelenem dogovoru. Evropska komisija se zaveda velikega pomena razvoja vodikove infrastrukture in trga, zato je bil današnji dogodek del uradnega koledarja slovenskega predsedovanja.

Dogodek ob otvoritvi vodikove polnilnice sta organizirala ECUBES in FCH JU – Skupno podjetje za gorivne celice in vodik – javno zasebno partnerstvo, ki podpira raziskave, tehnološki razvoj in predstavitvene dejavnosti na področju gorivnih celic in tehnologij energije iz vodika v Evropi).

Sorodne vsebine