28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Stranko Levica prijavili informacijski pooblaščenki! Sumijo jo kršitve predpisov varovanja osebnih podatkov

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Stranka Levica se je odločila ponovno vložiti pobudo za referendum o financiranju Slovenske vojske medtem, ko čakajo odločitev Ustavnega sodišča RS glede ustavnosti prepovedi referenduma. “Ne bodo nas izigrali, ustavimo jih še enkrat,” so natisnili na plakate in dodali parolo “Ne orožje!” – čeprav sploh ne gre za orožje. Požareport razkriva, da anonimna prijava kaže na sum, da stranka Levica pri zbiranju podpisov za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma krši evropske in slovenske predpise varovanja osebnih podatkov ter zbiranje podatkov morebiti celo zlorablja za politične namene oziroma za svojo volilno kampanjo. Varstvo osebnih podatkov ni zagotovljeno niti pri oddaji podpisa, pustimo se presenetiti, kako bo informacijska pooblaščenka tokrat ukrepala.

Pred dnevi so na seji v Državnem zboru RS sprejeli predlog zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2021 in 2022, za je glasovalo 49 poslancev. Takoj za tem se je stranka Levica odločila ponovno vložiti pobudo za referendum o financiranju Slovenske vojske, čeprav medtem čakajo na odločitev Ustavnega sodišča RS glede ustavnosti prepovedi referenduma. 90. člen Ustave glede zakonodajnega referenduma namreč pravi, da referenduma ni mogoče razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Enako velja tudi za zakone, ki se sprejemajo za izvrševanje državnega proračuna. Po poročanju 24ur so v Levici prepričani, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni znana. Da sploh ne gre za orožje, je ministrstvo za obrambo opozorilo že pred časom in zapisalo: “Zakon o investicijah v Slovensko vojsko ne predvideva nakupa tankov, temveč sodobnih kolesnih vozil za transport enot, z visoko stopnjo zaščite, ki bo varovala življenja vojakov.” V resnici se bo namreč namenil en odstotek BDP-ja za najnujnejše investicije in sicer za primerno opremo, dostojno izgradnjo vojašnic, nakup transportnih helikopterjev, transportnega letala ter oklepnih vozil, ki bodo pripomogla večji varnosti in možnosti preživetja slovenskih vojakov na misijah. A Levica želi že ves čas populistično prikazati zadevo, kot da se bo denar, ki bi bil sicer namenjen zdravstvu, namenil za orožje. Temu zavajanju se pridružuje tudi stranka SD.

Požareport poroča, da pisno gradivo, ki je bilo kot anonimna prijava poslano na sedež informacijske pooblaščenke, kaže na sum, da stranka Levica pri zbiranju podpisov za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma zoper novelo zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS), krši evropske in slovenske predpise varovanja osebnih podatkov. Prijavitelji med drugim navajajo, da ob zelo obsežnem zbiranju osebnih podatkov, glede na način, kot ga izvaja Levica, obstaja resna in upravičena skrb, da z osebnimi podatki ne bodo delovali v skladu z evropsko uredbo GDPR in bodo podatke morda celo zlorabili za politične namene oziroma za svojo volilno kampanjo. Glede na to, da je bilo stranki Levica po vsej verjetnosti že od samega začetka jasno, da je referendum, za katerega so zbirali podpise, nedopusten, seveda ni težko prešteti do tri in ugotoviti, da so podpise v resnici zbirali v namene svoje volilne kampanje. Na to je naš medij opozarjal že novembra lani.

V prijavi informacijski pooblaščenki je med drugim tudi zapisano, da vloga Levice ne vsebuje obvezne seznanitvene informacije, iz priloženih slik pa je tudi razvidno, da varstvo podatkov ni zagotovljeno niti ob oddaji podpisa. Sicer je praksa na voliščih, da se zakrije vse osebne podatke vpisanih državljanov, česar pa stranka Levica pri zbiranju podatkov ni storila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine