25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Stranki SD neplačani računi ne predstavljajo ovire, da ne bi kandidirala tudi na prihajajočih lokalnih volitvah!

Pred dnevi se je na družabnem omrežju Facebook pojavil zapis policista, ki je brez dlake na jeziku izpostavil, da je žalostno, da se nič ne zgodi, ko čudežno izgine 130 milijonov evrov, ko pa nekdo ukrade pašteto za 35 centov, je treba spisati ovadbo. V naši prelepi zeleni deželi pa se dogaja tudi to, da nekateri sploh niso plačali svojih računov za svoje zadnje lokalne volitve, pa očitno to sploh ne predstavlja ovire za kandidiranje na prihajajočih lokalnih volitvah. Med te se uvršča stranka SD, saj se jim neplačevanje računov očitno ne zdi neetično in nemoralno, še manj pa jim je očitno mar, da se s tem samo dodatno poglabljata prvo- in drugorazrednost v praksi.

 

Na problematiko neplačevanja računov za volilne kampanje, za katerega se zdi, da očitno nikogar ne moti, je javno opozoril novinar Peter Jančič, ki je izpostavil, da stranka SD pred štirimi leti – tako kot mariborski župan Andrej Fištravec – ni poravnala računov, neplačane račune pa je imela tudi že od prej.

Zakonodajo sebi v prid izkoriščajo tisti, ki so na oblasti

Več kot očitno je, da je zakon slabo spisan, sodišče pa do sedaj s pomočjo svoje prakse še ni uspelo zapolniti vrzeli. Politiki pa to spretno izkoriščajo in goljufajo. Pri tem je treba izpostaviti, da to praktično počnejo tisti politiki, ki so na oblasti, in ne nekateri, ki nimajo službe in niso finančno preskrbljeni. Gromozanska napaka je, da obstoječa zakonodaja za lokalne volitve ne določa, da bi se poslovanje najpomembnejših županov in največjih strank znašlo pod drobnogledom računskega sodišča. Sicer je do pregleda v primeru Fištravca prišlo izjemoma, in sicer na podlagi angažmaja Jančiča, stranka SD pa je ostala nedotaknjena, čeprav tudi sama pred istimi volitvami ni poravnala računov.

Med strankami, ki se z minusom približujejo volilnemu letu, izstopa stranka SD Dejana Židana. To pa omogoča zakonodaja, ki sicer lahko kandidata ali stranko drago stane v primeru, če dobi majhen prispevek ali posojilo od društva ali podjetja, pri čemer ni prizaneseno niti darovalcem. Na drugi strani ni določena višina kazni v primeru, če stranka za kampanjo ne poravna stokrat več računov. To pa stranka, kot je SD, s pridom izkorišča in celo brez zadržkov ponovno kandira na volitvah.

Več si preberite TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine