30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Stranka Levica zahteva sklic izredne seje DZ na temo zakona o tujcih

Piše: C. R.

V Levici so vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali predlog novele zakona o tujcih. V stranki se z novelo zavzemajo za odpravo sprememb, ki jih je prinesla marca sprejeta novela zakona o tujcih, ki je kot pogoj za prebivanje tujega študenta pri nas uvedla izkazovanje finančnih sredstev v višini 5000 evrov.

V Levici so takšne spremembe zakona ocenili kot “sporne in škodljive”, zato so julija s podporo opozicije in predstavnika italijanske manjšine predlagali novelo, ki bi te spremembe odpravila, v torek pa so zahtevali še sklic izredne seje državnega zbora z namenom sprejetja novele zakona še pred začetkom novega študijskega leta.

“S tem želimo zagotoviti miren začetek študijskega leta tujim študentom, ki že študirajo v Sloveniji, ter študentom, ki bodo študij šele začeli,” so v Levici zapisali v sporočilu za javnost.

S spremenjenim zakonom je Slovenija po njihovi oceni postala “še manj prijazna država za tujce”. Spremenjeni pogoji pa po mnenju Levice predstavljajo nerazumno visoko in nepremostljivo oviro ter študente delijo na podlagi njihovega ekonomskega in socialnega statusa.

V noveli zakona, ki so jo skupaj z opozicijskimi strankami vložili na začetku poletja, tako predlagajo, da se kot dokaz o izpolnjevanju pogoja zadostnih sredstev za preživljanje v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka v Republiki Sloveniji ponovno uveljavi pisna izjava študentovih staršev oziroma njegovega zakonitega zastopnika o tem, da ga bodo v času študija preživljali, poroča STA.

Z novelo pa želijo zagotoviti tudi večjo mobilnost tujih študentov, ki študirajo v drugih državah članicah EU in bi želeli del študija prek mehanizmov študentske mobilnosti opraviti v Sloveniji. V opoziciji tako predlagajo, da za študenta ne bi veljalo, da mora dokazati, da ima zadostna sredstva za preživljanje, saj je že v državi članici EU, kjer se izobražuje, dokazal, da razpolaga z zahtevanimi sredstvi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine