12.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Stranka Levica ne odneha: že v drugo vložila pobudo za referendum o financiranju Slovenske vojske

Piše: Sara Rančigaj

Predstavniki Levice so v državni zbor vložili deset tisoč podpisov pod pobudo za referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna za financiranje Slovenske vojske, s katerim poskuša vlada po njihovem mnenju “obvoziti” ustavno sodišče. Minister za obrambo Matej Tonin pravi, da referendum o omenjenem zakonu ni dovoljen, kot drugo namenjamo le en odstotek državnega proračuna za investicije v varnost in smo dolžni varovati pripadnike slovenske vojske, poleg tega pa nas vežejo tudi določene zaveze, h katerim smo se zavezali s članstvom v zvezi Nato. 

Levica se je odločila ponovno vložiti pobudo za referendum o financiranju Slovenske vojske, medtem pa čakajo odločitev Ustavnega sodišča glede ustavnosti prepovedi referenduma o 780-milijonskem orožarskem nakupu in samega zakona, ki te nakupe predvideva. Državni zbor je v petek, 26. marca 2021, sprejel novelo Zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS), s katero si je vlada zagotovila podlago za sklepanje pogodb o nabavah orožja prek že sprejetih proračunov in celo prek mandata te vlade.

V Levici trdijo, da Janez Janša in Matej Tonin poskušata z obvodom izpolniti svoje apetite po orožarskih nabavah, ki smo jih z zahtevo skoraj 30 tisoč državljank in državljanov po referendumu ustavili jeseni. “V obrambo demokracije in pravice ljudstva do odločanja pa napovedujemo, da bomo Janšo in Tonina ustavili tudi tokrat – s ponovnim zbiranjem vsaj 2.500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, na katerem lahko škodljivo novelo zavrnemo,” so dejali.

 

Kot je pojasnil Tonin, referendum o omenjenem zakonu ni dovoljen, kot drugo namenjamo le en odstotek državnega proračuna za investicije v varnost in smo dolžni varovati pripadnike slovenske vojske, poleg tega pa nas vežejo tudi določene zaveze v zvezi Nato.

Levica je na ustavno sodišče vložila dve ustavni pritožbi
V Levici so na Ustavno sodišče vložili dve ustavni pritožbi. V prvi pritožbi problematizirajo sklep o prepovedi referenduma o 780-milijonskem orožarskem zakonu. Kot so še dejali, je pravico do referenduma o zakonih s področja obrambe državljankam in državljanom možno omejiti zgolj v redkih in res nujnih primerih, ko je ogrožena varnost države in je potrebno takojšnje ukrepanje. Druga pritožba pa se nanaša na sam zakon o 780-milijonski nabavi orožja, za katerega trdijo, da je v nasprotju z vsaj tremi členi Ustave Republike Slovenije – niso napisali katerimi.

Ustavno sodišče o njihovih zahtevah še ni odločilo. Je pa do sprejetja končnih odločitev zaustavilo izvajanje samega zakona, kar pomeni, da vlada trenutno ne more nabaviti opreme vojakom. Sami sklepajo, da gre za orožarske posle, čeprav vojaki potrebujejo zamenjavo dotrajane opreme in že nekaj let zapored ne prejmejo glede opreme zadovoljivih ocen. V Levici so prepričani, da sta se Janša in Tonin odločila poiskati obvod in svoje nakupe izpeljati s pomočjo drugega zakona. “S tem manevrom sta Tonin in Janša priznala, da je bila prepoved referenduma protiustavna, saj je ključni argument vlade, da je 780-milijonski zakon edini način za nabavo orožja, in pokazala, da se bojita odločitve Ustavnega sodišča,” so zapisali.

Foto: STA

Znano je tudi, da so se v preteklosti pri Socialnih demokratih lotili zbiranja referendumskih podpisov z zavajujočimi parolami kot denimo: “780 mio za tanke? Ne, hvala!” Kot so pojasnili na vladi, nakup tankov sploh ni bil v načrtu, ampak denimo transportnega letala, ki bi prišlo prav tudi v primeru ujm in reševanja človeških življenj, kar pa očitno Levici, ki si tako prizadeva za zdravje ljudi, očitno ni mar. Levico in stranko SD skrbi podhranjeno zdravstvo za katerega jim v zadnjem desetletju oblasti ni bilo ravno mar. Denimo niso zgradili domov za ostarele ali negovalno bolnišnico, temveč so trošili vsote za potratne študije. Prav tako jih ni nikdar zmotilo financiranje Mladine z denarjem za žilne opornice.

Vojska je že leta slabo opremljena, vezani smo tudi na zaveze v zvezi Nato
Po njihovem mnenju bi tako lahko s temi sredstvi zgradili bolnišnice, deset tisoč manjkajočih stanovanj za mlade in dvanajst tisoč manjkajočih postelj v domovih za starejše, pa čeprav kot smo že omenili, tega v preteklosti niso storili. Medtem pa so določeni člani v stranki Levica premladi, da bi razumeli, kaj sploh vojne razmere so in poudarjajo, da Slovenija vojaško ni ogrožena. “Ogrožena je zdravstveno, socialno in razvojno,” pravijo in menijo da je to stran vržen denar. Pri omenjenih besedah pa pozabijo na vse vojake in njihova življenja, ki jih tvegajo v tujini z opremo, ki v določenih primerih po oceni ni niti zadovoljiva. Ne smemo pozabiti, da je Slovenija za svojo varnost na referendumu izglasovala članstvo v Natu. Članstvo v Natu nam tako prinaša najcenejšo možnost varovanja države v primeru vojne, če Slovenija ne bi bila članica zveze, pa bi bili ti stroški bistveno višji. Ker lahko prejemamo koristi s strani Nata, pa moramo do zavezništva izpolnjevati tudi svoje dolžnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine