3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Stranka Alenke Bratušek za kohezijskega ministra predlagal kandidata – pa ne Maše Kociper, pač pa razvpitega Iztoka Puriča, zaradi nepravilnosti leta 2012 razrešenega direktorja protokolarnega centra Brdo!

Stranka Alenke Bratušek (SAB) je premierju Marjanu Šarcu kot kandidata za novega ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagala dolgoletnega direktorja javnega zavoda Brdo Iztoka Puriča. Premier se z njegovo kandidaturo strinja, so potrdili v Šarčevem kabinetu. Purič, ki je že upokojen, bo v primeru potrditve v DZ na mestu ministra zamenjal Marka Bandellija.

 

Bandelli je odstopil 13. novembra, potem ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier. “Njegovo zadnje dejanje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila,” je bil v ultimatu oster Šarec.

DZ se je z Bandellijevim odstopom seznanil prejšnji ponedeljek, ko je začel teči desetdnevni rok, ko mora premier predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kdo drug iz vlade.

Purič, sicer doktor znanosti s področja organizacijskih ved, je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada razrešila junija 2012 zaradi nepravilnosti pri vodenju zavoda. Pred tem je Purič vodil splošno-kadrovsko službo v Exotermu in Žitu.

Novega ministra za kohezijo pa čaka veliko dela, saj bi že Bandelli moral v vladno proceduro vložiti informacijo o črpanju evropskih sredstev, ki naj bi vsebovala pregled stanja in ukrepe za učinkovitejše črpanje EU sredstev.

“Glede na trenutno stanje in nespodbudne informacije je nesprejemljivo, da služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dva meseca po nastopu mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev in ustreznega akcijskega načrta,” je o delu vladne službe pred časom dejal Šarec.

Purič je sicer nedavno kandidiral za župana Kranja, vendar se ni uvrstil v drugi krog, velja pa za tesnega sodelavca Alenke Bratušek. Kot je znano, je bila Bratuškova v preteklosti tudi predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo (protokolarne storitve), torej tam, kjer je bil Purič direktor. Spletni portal Požareport je že februarja 2013, še preden je Bratuškova postala predsednica vlade, pisal o tem, da je Bratuškova zlorabljala svoj položaj in vpliv na Brdu tudi s pomočjo Puriča. Članek o njunih zlorabah si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Skratka, kar se tiče “etičnosti” Šarčeve vlade, je z zamenjavo Bandellija s Puričem pripeljala Slovenijo iz dežja pod kap…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine