10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Sto dni vlade: Odlično!

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je v Državnem zboru RS prisegla 13. marca pozno zvečer. V nedeljo, 21. junija, bo tako poteklo prvih sto dni, odkar so v koalicijskih strankah SDS, SMC, NSi in DeSUS prevzeli vodenje države v svoje roke.

 

Vlada je začela z delom prvi dan po razglasitvi epidemije z novim koronavirusom oziroma boleznijo COVID-19. Njeni prvi ukrepi so bili zato pričakovano namenjeni zajezitvi širjenja novega koronavirusa ter omilitvi posledic za prebivalstvo in gospodarstvo. Sprejeli so številne ukrepe in jih zajeli v tri tako imenovane protikoronske zakone. Prvi protikoronski sveženj ukrepov je vlada sprejela že ob koncu marca, z drugim je temu dodala še dodatne ukrepe, v tretjem pa se je še bolj kot prej osredotočila na gospodarsko okrevanje v državi.

Pozitivne ocene vlade

Ocene delovanja nove vlade v času izrednih ramer epidemije so v javnosti ocenjene kot odlične, če v tem delu izpustimo tiste, ki so izgubili oblast in jo zdaj želijo znova prevzeti, tudi nasilno. Vendar je zdaj čas resnih ocen in ne uličnega populizma, kot se ga gredo v opozicijskih strankah. Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS, je dosedanje delo vlade ocenil z besedami: »Vlada se je odlično spopadla z vsemi problemi, ki so bili pred njo. Predvsem z zdravstvenim problemom, ki ga je prinesel virus. Tudi druge ključne zadeve, ki smo jih morali v koaliciji doreči, so v tem trenutku ustavljene in mislim, da bo delo lepo potekalo naprej.« Pri tem je napovedal, da bosta glavni prioriteti koalicije »okrepitev zdravstva in demografski sklad«. V ospredju bodo tako ukrepi, ki bodo omejili morebitne nadaljnje okužbe z novim koronavirusom. Glede demografskega sklada pa so v koaliciji enotni, da se vanj prenese vse državno premoženje. Tako so odločili na vrhu koalicije na Brdu pri Kranju, kjer so se člani vlade in vodstev strank sešli prejšnji teden.

Interpelaciji

Nenavadno je, da je vlada Janša Janše v prvih sto dneh vladanja, in to v času zdravstvene krize, doživela kar dve interpelaciji. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek jo je prestal in argumentirano zavrnil vse očitke o nepravilnostih glede nabave zdravstvene zaščitne opreme. Zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je vložena interpelacija zaradi ravnanja v zvezi s koncertom hrvaškega pevca Thompsona, ko je odpravil negativno odločbo upravne enote Maribor. Poudaril je, da nihče ne more še pred koncertom vedeti, ali bo prišlo do kaznivih dejanj. To ne more biti razlog negativnega mnenja pri dovoljenju za koncert, poleg tega gre za vprašanje človekove svoboščine – svobode govora, kjer lahko vsakdo svobodno izraža svoje ideološko prepričanje. Napovedana je tudi interpelacija zoper ministra za obrambo Mateja Tonina zaradi domnevnega incidenta na meji, ko naj bi bil vojak uperil puško v italijanskega civilista. No, pri tej zadevi zdaj kaže, da gre za insceniran incident, katerega namen je diskreditacija Tonina in Janševe vlade.

Politični analitiki: Odlično opravljeno delo

Večina političnih analitikov odlično ocenjuje prvih sto dni vlade. Matej Makarovič, predstojnik oddelka za uporabne družbene študije na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) pravi, da je precej očitno, da ta vlada tako ostrih odzivov ni deležna toliko zaradi svojih konkretnih potez kot zaradi dejstva, da se je sploh oblikovala. Tudi zato so bile njene pozitivne poteze po krivici deležne precej skromne pozornosti. Se pa tudi pri tej vladi najde prostor za izboljšanje. »Če je bila njena konfrontacija s hegemonskimi mediji verjetno skoraj neizogibna, je bila konfrontacija z nevladnimi organizacijami, predvsem na področju varstva okolja, po moji oceni odveč. Če bo vlada želela uresničevati svoj program, bo potrebovala manj nasprotnikov in več zaveznikov tudi v civilni družbi,« poudarja Makarovič.

Anže Burger s Fakultete za družbene vede meni, da ta čas kaže, da so ukrepi imeli pozitiven učinek na gospodarsko sliko, saj se je rast števila brezposelnih ustavila, izboljšala pa se je tudi gospodarska klima v zadnjem majskem merjenju. »Kot neprimerno pa ocenjujem, da se je vlada pustila sprovocirati mainstream medijem v medijsko vojno,« pravi Burger in dodaja, da so prevladujoči mediji sicer pogosto neobjektivni, politično pristranski, aktivistični in nimajo enakih vatlov za vlade drugačnih barv, da bi pa morala vlada bolj stoično prenesti dejstvo, da so mediji pomemben nadzornik centrov moči v družbi.

»Koalicija deluje usklajeno«

Sebastjan Jeretič, politični analitik, svetovalec in komunikacijski strateg, poudarja, da kljub nekaj komunikacijskim zdrsom in občasni zmedi koalicija deluje zelo usklajeno. Po dolgem času se je z uspešnim voditeljstvom razvilo dobro sodelovanje med različnimi resorji. Zelo pomembno je, da vlado večinoma sestavljajo zelo izkušeni politiki, kar se pozna pri dinamiki dela. »Izkazalo pa se je, kako zapleten sistem odločanja imamo. Postopek sprejemanja ukrepov je potekal počasneje, ker ni bilo političnega soglasja za pospešitev procedure, ampak je agresivna opozicija izkoriščala vsako možnost za nagajanje,« opozarja Jeretič in dodaja, da sovraštvo nekaterih struktur do vladajoče stranke še nikoli ni bilo tako ostro in divje, in to od parlamenta prek medijev do ulice. Kljub temu ohranja vlada stabilno podporo.

»Zelo pomembna bo atmosfera v koaliciji, kar bo terjalo veliko potrpljenja in mogoče tudi več komunikacijske discipline ter občasnega samoomejevanja,« sklene Jeretič.

Analitiki: »Vlada dela dobro«

Za mnenje in oceno prvih 100 dni nove vlade smo prosili vidne predstavnike slovenske družbene scene, ki dogajanja budno spremljajo, jih analizirajo in tudi pogosto predstavijo javnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine