12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Štirimesečni rok je potekel, ministrstvo ni popravilo krivice slepim in slabovidnim

Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi Eva Irgl, je pred 4 meseci sprejela sklep, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z ureditvijo ustrezne zakonodaje popravilo krivice slepim in slabovidnim zaradi napačnega tolmačenja zakona v zvezi s prejemanjem dveh različnih prejemkov – dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo. Štirje meseci so v petek, 14. junija minili, ampak ministrstvo ni naredilo ničesar in krivica ostaja.

»Ministrica je v Odmevih dejala, da bo zadeva rešena v roku, kot je bil dogovorjen na komisiji. Danes lahko vidimo, da temu ni tako. Zato sem jo danes ponovno vprašala, kdaj namerava popraviti krivice. Žal sem na seji DZ lahko postavila le vprašanje, odgovora pa nisem prejela, saj je bila ministrica službeno odsotna. Tudi sicer smo bili na komisiji ves ta čas v stiku s starši in jim skušali pridobiti odgovore pristojnih na njihova vprašanja,« je na svojem FB profilu zapisala predsednica komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl, ki se je s starši slepih in slabovidnih otrok prvič srečala 20. decembra 2018, ko so protestirali pred državnim zborom. Sprejela jih je in se z njimi pogovorila. Starši so na pogovoru predstavili položaj, v katerem so se znašli zaradi napake centrov za socialno delo in MDDSZ. Da je bila storjena napaka, je že leta 2012 odločilo tudi sodišče.

14. februarja 2019 je Irglova sklicala nujno sejo komisije za človekove pravice, na kateri sta bila soglasno sprejeta sklepa, da državno odvetništvo nemudoma prekine vse postopke izvršb zoper starše v omenjeni zadevi in da vlada RS takoj oziroma najkasneje v štirih mesecih z ustrezno zakonodajo popravi povzročene krivice. »Kljub temu pa sem ves čas prejemala obvestila zaskrbljenih staršev, ki so navajali, da se jim stroški postopkov v posameznih primerih še vedno nalagajo. Tudi ob obravnavi poročila varuha človekovih pravic sem opozorila na krivice, ki so se v tem primeru zgodile, in enako bom storila tudi v četrtek, ko bomo poročilo obravnavali še na seji DZ. Upam, da bo ustrezna zakonska podlaga za pripravo omenjenih krivic čim prej pripravljena in da se bodo v nadaljevanju popravile krivice tudi drugim s podobnimi težavami,« je še zapisala Eva Irgl.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine