14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Ste vedeli? V zadnjem letu pri nas dobilo zaposlitev kar 2,5 krat več tujcev kot Slovencev

Trenutno je na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 71.554 iskalcev zaposlitve a nekateri navajajo, da naj bi zmanjkalo Slovencev, ki bi bili pripravljeni poprijeti za delo.

 

Po podatkih statističnega urada je v zadnjem letu več novih zaposlitev dobilo kar 2,5 krat več tujcev kot Slovencev. Podatki še razkrivajo, da se je število aktivno delovnih tujcev v enem letu povečalo za 17.663 ali 22 odstotkov. Na nasprotni strani se je število delovnih aktivnih državljanov Slovenije povečalo za 6.910 ali za manj kot odstotek. Od leta 2017 se je skupno število delovno aktivnih tujih državljanov povečalo za 37.630 ali za kar 61 odstotkov., delovno aktivnih državljanov Slovenije pa za 34.000 ali manj kot 5 odstotkov.

Najvišji delež tujcev med vsemi delavci je v gradbeništvu 41 odstotkov, sledijo dejavnosti v prometu in skladiščenju, kjer je okoli tretjina zaposlenih tujcev in v gostinstvu kjer je okoli 15 odstotkov zaposlenih tujcev. V primerjavi z letom 2014 se je število zaposlenih tujcev najbolj povečalo v predelovalni dejavnosti in dejavnosti prometa in skladiščenj, kjer se je število tujcev povečalo za 122 oz. 136 odstotkov, v gostinstvu za 76 odstotkov, v zdravstvu za 76 66 odstotkov in gradbeništvu za 52 odstotkov.

Po podatkih Umarja je število zaposlenih konec leta 2017 doseglo predkrizno raven in se v lanskem letu še povečalo. Že v Pomladanski napovedi so tudi zapisali, da polovica podjetij poroča o pomanjkanju delavcev, ki so pripeljale v predelovalni industriji, gradbeništvu in storitveni dejavnosti do omejevanja aktivnosti podjetij. Po njihovih besedah bi pomanjkanje delavcev omejilo zmožnost podjetij za rast in razvoj ter zmanjšalo dolgoročni potencial za gospodarsko rast.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine