13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ste vedeli? Prestižni Oxford Janševi vladi namenil 100 od 100 točk za ukrepe v boju s koronavirusom!

Prestižna britanska Univerza v Oxfordu sistematično spremlja ukrepe vlad za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, na podlagi 13 različnih kriterijev pa nato sestavijo Indeks odzivnosti. Slovenija je pri tem dosegla najvišjo vrednost, s čimer se je ob bok postavila državam, kot so Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška. Kot je razvidno iz podatkov, večina držav ukrepe stopnjuje z naraščanjem števila okuženih, a so pri tem različno odzivne.

 

Sistematično spremljanje informacij o tem, kakšne ukrepe in kdaj sprejemajo posamezne vlade z namenom zajezitve novega koronavirusa, so lahko vladam in strokovnjakom v pomoč pri načrtovanju novih ukrepov. Prestižna britanska Univerza v Oxfordu je zato vzpostavila The Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT) (povezava na raziskavo), ki sistematično zbira informacije o različnih politikah vlad z navedenimi nameni, na podlagi tega pa podatke združijo v Indeks odzivnosti (Stringency Index).

Slovenija dosegla najvišjo vrednost Indeksa odzivnosti

Vrednost Indeksa odzivnosti za Slovenijo je najvišja možna. Vrednost indeksa 100 so prejele tudi na primer Nova Zelandija, Izrael in Hrvaška. Veliko manj strogi so na Švedskem, kjer se virus hitro širi, popolnoma pa epidemijo ignorira Nikaragva.
 
Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine