16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Ste vedeli, da je Mlinarjeva nacionalni interes? Tako pravi Šarec! Vodja avstrijskih svobodnjakov nasprotuje njenemu dvojnemu državljanstvu

Saj ni res, pa je! Vlada je na današnji seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za sprejem Angelike Mlinar v državljanstvo. Na podlagi tega mnenja in ob izpolnjevanju ostalih zakonsko določenih pogojev bo v nadaljevanju upravnega postopka ministrstvo za notranje zadeve Mlinarjevi izdalo odločbo o državljanstvu, izhaja iz sporočila po današnji seji vlade. S tem, da bi ji podelili možnost dvojnega državljanstva, pa se ne strinjajo avstrijski Svobodnjaki. “Ampak bi bilo narobe, da bi hkrati zahtevala dvojno državljanstvo, ker se lahko zgodi, da bo v tej funkciji v interesu Slovenije odločala v nasprotju z interesi Avstrije,” je svoje stališče obrazložil predsednik avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer.

Koroško Slovenko Mlinarjevo SAB namreč predlaga za novo kohezijsko ministrico. Pri tem pa sta ministrstvo za javno upravo in služba vlade za zakonodajo opozorila, da minister slovenske vlade potrebuje slovensko državljanstvo.

Postopek sprejema Mlinarjeve v državljanstvo Republike Slovenije poteka v skladu s 13. členom zakona o državljanstvu, ki govori o izredni naturalizaciji iz nacionalnih razlogov.

Omenjeni člen namreč predvideva, da lahko z naturalizacijo državljanstvo pridobi polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov. Pri tem pa Slovencem v zamejstvu, ki uveljavljajo korist države iz nacionalnih razlogov, ni treba izpolnjevati pogoja enoletnega neprekinjenega prebivanja v Sloveniji na podlagi statusa tujca.

Vodja avstrijskih svobodnjakov: Angelika Mlinar bi z dvojnim državljanstvom v funkciji slovenske ministrice ogrožala interese Avstrije!

S tem, da bi ji podelili možnost dvojnega državljanstva, pa se ne strinjajo avstrijski Svobodnjaki. “Ampak bi bilo narobe, da bi hkrati zahtevala dvojno državljanstvo, ker se lahko zgodi, da bo v tej funkciji v interesu Slovenije odločala v nasprotju z interesi Avstrije,” je svoje stališče obrazložil predsednik avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer.

Čeprav so nam viri blizu Stranke Alenke Bratušek potrdili, da je samo vprašanje časa, kdaj bo koroška Slovenka in kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar dobila slovensko državljanstvo, je zadeva dobivati pozornost na avstrijski strani. Koroška Slovenka je sicer ta teden ocenila, da je skoraj nemogoče, da ji Avstrija ne bi izdala dovoljenja, da zaprosi za slovensko državljanstvo, saj da je to tudi v nasprotju z zakonodajo EU. Avstrija dopušča dvojno državljanstvo le v primeru, če se to izkaže v interesu njihove države. “Jaz tega interesa ne vidim,” je svojo izjavo podkrepil vodja avstrijskih svobodnjakov Norbert Hofer.
Preberi tudi: Naveza Alenka & Angelika: bo iz te moke kaj kruha?

Neprijetna zadeva pa je sila moteča za vlado Marjana Šarca. Zadnji dan za imenovanje novega kohezijskega ministra je 7. januar 2020. Prvaka stranke svobodnjakov pa moti tudi to, da je Mlinarjeva v preteklosti delovala v interesu Avstrije kot evropska poslanka stranke NEOS. Na letošnjih evropskih volitvah je avstrijska stranka ni več uvrstila na listo, zato se je zatekla k svoji slovenski prijateljici in nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek.

Ime Angelike Mlinar se pojavlja blizu krogov zloglasnega odvetnika Mire Senice

Kot je nedavno poročal naš spletni portal, je Mlinarjeva imela odprt s. p. v Sloveniji. Pogled v zemljiško knjigo razkrije, da sta Mlinarjeva in njen nekdanji partner Stefan Vavti na naslovu njenega nekdanjega s. p. kupila tudi stanovanje. Gre za skoraj 93 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje, vendar naj bi bila Mlinarjeva le enoodstotna lastnica nepremičnine. Zanimivo je tudi, da sta Vavti in Mlinarjeva leta 2006 kupila stanovanje na Gradaški ulici 18, istega leta pa je odvetnik Miro Senica postal lastnik stanovanja na sosednji hišni številki. Tam ima še danes stalni naslov njegova partnerka, propadla političarka Katarina Kresal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine