11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Stavkam ni videti konca, 13. marca bodo stavkali na veliki večini upravnih enot

Piše: C. R.

Za stavko so se doslej odločili zaposleni na 51 od 58 upravnih enot, je za STA povedal predsednik sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Pričakuje, da to ni končna številka in da se bodo za stavko odločili zaposleni še na kakšni upravni enoti. Stavke bodo potekale ob sredah, prva pa bo napovedana za 13. marec, je dodal.

Napovedi stavke sicer še niso prejele upravne enote Laško, Lenart, Ljutomer, Logatec, Piran, Tolmin in Tržič.

Zaposleni so stavko na upravnih enotah napovedali, ker “se glede urejanja te problematike ni zgodilo nič”. Pogajalska skupina za pogajanja z upravnimi enotami medtem še ni imenovana, po njegovih besedah pa naj bi jo vlada imenovala na korespondenčni seji med vikendom. “Bomo v ponedeljek videli, če bo to res,” je dejal.

Ob tem se mu zdi ponižujoče, da se pogajanj z zdravniki udeležujeta minister za javno upravo Franc Props in vodja službe za upravne enote, sindikat državnih organov pa medtem čaka na odgovore.

Vlada sicer zaposlenim na upravnih enotah ponuja postopen dvig plač v petih letih. “Za operativni del državne uprave ne vidimo pametne rešitve, čeprav so obljube velike. Dva plačna razreda bo pobrala inflacija, sploh ker to ne bo izplačano drugo leto ali letos,” je kritičen.

Opozoril je, da je bila prva opozorila stavka na upravnih enotah maja lani, a je nihče ni jemal resno. Od takrat tudi ni bilo nobenih stavkovnih pogajanj, je dodal.

Zaposleni na upravnih enotah sicer zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo. Opozarjajo pa tudi na preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah na nekaterih oddelkih in kadrovske težave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine