9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Stanje v slovenskem zdravstvu čedalje slabše: zdravniki ZD Celje vztrajajo pri zahtevi glede zavračanja novih bolnikov

Zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Celje od pristojnih zahtevajo zagotovilo, da bodo lahko pri doseženih 1.895 glavarinskih količnikih odklonili vpis novih bolnikov. Če bo ta njihova edina zahteva sprejeta, 3. maja ne bodo podali odpovedi delovnega razmerja, kot so sprva napovedali, je za STA danes pojasnil strokovni direktor ZD Celje Marko Drešček.

 

Poudaril je, da zdravniki nikakor ne bodo izpisovali že opredeljenih bolnikov, tudi če že sedaj presegajo 1.895 glavarinskih količnikov.

Ob obstoječih obremenitvah namreč po Dreščkovih besedah kakovostna, varna in strokovna obravnava bolnikov ni mogoča. Dejal je, da si zdravniki želijo tudi primerne pogoje za delo za vse mlade zdravnike, ki vstopajo v sistem, in za tiste zdravnike, ki se prijavijo za specializacijo iz družinske medicine.

“V nobenem primeru zdravniki ne pristajajo na nadaljnje višanje normativov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih je povzročil splošni dogovor za leto 2019,” je dejal Drešček.

Dodal je tudi, da vodstvo ZD Celje na vseh ravneh intenzivno sodeluje z vsemi deležniki, da se situacija razreši in se preprečijo odpovedi.

Problematiko so tako predstavili celjski občini, ministrstvu za zdravje, Zdravniški zbornici Slovenije, Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, ZZZS ter odboru za zdravstvo v DZ. “Želimo si hitre rešitve, ki pa ji mora slediti tudi ustrezno financiranje,” je še dejal Drešček.

Ministrstvo za zdravje sicer v teh dneh v pogovorih s sindikati in stroko nadaljuje intenzivno iskanje rešitev za nakopičene težave v družinski medicini in zdravstveni negi.

ZZZS bo objavil razpis za dodatne ambulante družinske medicine

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes sprejel sklep o razpisu za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letošnjem letu. Med drugim bodo razpisali programe za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev, za kar bodo namenili 7,1 milijona evrov. Rok za prijavo je 6. maj.

Da bi čim prej razbremenili družinske zdravnike in ker so prvi specializanti družinske medicine letos že uspešno zaključili specializacijo, je razpisni rok za prijavo na programe za splošne in tudi pediatrične ambulante 6. maj. Rok se bo podaljšal do oddaje neoddanega programa, vendar najdlje do konca leta, so sporočili iz ZZZS.

Razpis bo objavljen v soboto na spletni strani ZZZS in v časniku Dnevnik. Razpis bo zajemal tudi programe zobozdravstva, reševalne službe in nujne medicinske pomoči, specialističnih ambulant in dializ ter specialistične bolnišnične dejavnosti.

Prav tako bo ZZZS razpisal programe zdraviliške in lekarniške dejavnosti, dejavnosti zdravstvene nege in druge zdravstvene dejavnosti, ki jih opravljajo domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi, ter dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Na razpis se lahko prijavijo javni zdravstveni zavodi, gospodarske družbe in drugi zavodi ter zasebni zdravstveni delavci, ki imajo dovoljenje in koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe ter med drugim še nimajo sklenjene pogodbe z ZZZS ali imajo sklenjeno začasno pogodbo.

Rok za oddajo ponudb z izjemo za programe družinskih in pediatričnih ambulant je 31. avgust.

No, naš vir pa je sporočil, da je po nastopu Šarčeve vlade precej nekdanjih kadrov SMC z ministrstev našlo novo zaposlitev v Splošni bolnišnici Celje – samo v administraciji direktorice naj bi se jih zaposlilo dvanajst …

Zadnje novice

Sorodne vsebine