6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Sredi zimskih počitnic veter prekrižal račune tistim, ki si želijo smučati – Vogel in Kanin danes zaprta!

Agencija za okolje svari pred okrepljenim severovzhodnim vetrom in močno burjo. Zjutraj in dopoldne bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem še lahko presegali hitrost 100 kilometrov na uro. Ponoči sicer veter večjih nevšečnosti ni povzročil. Arso opozarja tudi na veliko požarno ogroženost.

 

Na nekaterih cestah na Primorskem zaradi burje, ki v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, velja zapora prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton. Drugih večjih nevšečnosti zaradi okrepljenega severovzhodnega vetra po Sloveniji za zdaj ni.

Za danes in nedeljo je razglašena velika požarna ogroženost za širše območje Primorske, od ponedeljka pa bo opozorilo veljalo za celotno državo. V času velike požarne ogroženosti je prepovedano požiganje, odmetavanje gorečih predmetov in snovi, kurjenje in izvajanje ognjemetov. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v tem času izvajala poostren nadzor.

Manjši požari trave in podrasti se sicer v zadnjih dneh že vrstijo. Ob železniški progi v občini Borovnica sta npr. v petek zvečer na dveh ločenih lokacijah goreli suha trava in grmičevje na površini približno 30 kvadratnih metrov. Suha trava je ponoči gorela tudi v občini Kočevje in ob Rosni poti v Ljubljani, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Veter medtem moti tudi tiste, ki na belih strminah preživljajo počitniške dni. Smučišči Vogel in Kanin tako zaradi vetra danes celo ne obratujeta, vetrovno je prav tako na višjih delih smučišča Krvavec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine