16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Srbi na Dunaju: Zoran Janković je iz Ljubljane »že naredil malo Jugoslavijo«!

27. septembra 2018 je na Srbskih kulturnih dnevih na Dunaju predsednik Zveze srbske diaspore v Sloveniji Saša Gajić, v svojem nastopu izjavil, da je v Sloveniji kar 260.000 Srbov, a da se Srbi na popisu prebivalstva »ne smejo izreči za Srbe«.

 

V Sloveniji so po njegovih besedah namreč Srbi diskriminirani in živijo slabo. Po Gajiću Srbi »od slovenske države ne dobijo nič«. Prepričan je, da je evropski škandal, ker Slovenija ne priznava srbske in avstrijske manjšine v Sloveniji.

Več tamkaj prisotnih Srbov iz Slovenije je glasno hvalilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Označili so ga za »pravega Srba, ki je iz Ljubljane »že naredil malo Jugoslavijo«.

Prepričani so, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah spet izvoljen za župana Ljubljane, so nam sporočili ogorčeni Slovenci na Dunaju.

Spomnimo, kaj je o stališčih Saše Gajića, ki je tudi predsednik Socialne stranke Srbov Slovenije 16. aprila 2018 poročala STA:

Socialna stranka Srbov Slovenije na volitve za priznanje srbske manjšine

Ljubljana, 16. aprila – Na junijskih volitvah v DZ bo nastopila tudi približno leto dni stara Socialna stranka Srbov Slovenije (SSSS), ki si prizadeva za priznanje srbske manjšine v Sloveniji ter ohranjanje njihovega jezika in kulturno-verske identitete. V svoj program so uvrstili tudi zvišanje minimalnega dohodka na 650 evrov in vsaj 500 evrov regresa za vse upokojence.

Predsednik stranke Saša Gajić, ki vodi tudi Zvezo srbske diaspore Slovenije, je na novinarski konferenci poudaril, da Srbi v Sloveniji ne iščejo več pravic, kot jih ima slovenska manjšina v Srbiji ter Bosni in Hercegovini.

Kot je pojasnil podpredsednik stranke Igor Mitić, po njihovih podatkih v Sloveniji živi 218.000 Srbov, edina možnost, da se lotijo vprašanja ustanovitve manjšine, pa da je na politični ravni. Slovenija je po njegovih besedah edina od republik bivše Jugoslavije, ki nima urejenega statusa manjšin.

Poudaril je, da so Srbi na območju Slovenije že stoletje. Tudi sam je rojen v Sloveniji, prav tako njegovi otroci. “To je moja domovina, domovina mojih otrok, to je nesporno. Kulture pa ne bomo nikoli pozabili,” je dejal.

V program so med drugim zapisali sorazmerno zaposlitev manjšinskih strokovnjakov v državnih ustanovah, uskladitev pokojnin s cenami prehrambenih izdelkov dvakrat letno, višji otroški dodatek ter brezplačne knjige in malice za dijake.

Prav tako je treba po njihovem mnenju poštene in strokovne sodnike in tožilce nagrajevati, kršitve pri njihovem delu pa kaznovati. Zavzemajo se tudi za združitev nekaterih javnih institucij in za dvig nivoja organiziranosti vojske in vojaške tehnike.

Gajić verjame, da bodo v primerjavi s strankami, ki so bile na oblasti doslej, na področju sociale veliko prispevali. Po njegovih pričakovanjih zanje ne bodo glasovali samo Srbi, ampak tudi pripadniki drugih manjšin, ki prav tako sodelujejo z njihovo stranko.

S kandidati sicer ne bodo nastopili v vseh okrajih, za zdaj je dogovorjen nastop v Ljubljani, Kranju, Celju in Mariboru. Po Gajićevih besedah bi lahko, če ne bo političnih pritiskov nanje, na volitvah prejeli 45.000 glasov. To bi jim glede na prejšnje volitve zagotovilo vstop v DZ.

Gajić je sicer opozoril na nekatere težave in pritiske, s katerimi se soočajo, med drugim so naleteli tudi na nekatere ovire pri registraciji stranke. Prav tako niso imeli možnosti izpeljati prijavljenega protesta, na njihovo stran pa je stopil tudi varuh človekovih pravic, je dejal. Po njegovih besedah se stopnjuje pritisk na posameznike iz stranke, da bi onemogočili njihov nastop na volitvah.

C. R.

Zadnje novice

Sorodne vsebine