2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Sramotno ravnanje Karla Erjavca: V Slovenski vojski zaposlene z ukazom pošiljajo na izvajanje nalog z njihovimi zasebnimi vozili, kot da so last Slovenske vojske! Če vojak tega ne stori, ga čaka disciplinski postopek!

Danes je v mariborski vojašnici potekala prva obravnava v disciplinskem postopku zoper vojaka, ki se ni pravočasno javil na varovanje objekta v 90 kilometrov oddaljenem kraju. In zakaj se ni? Vojak nima avta, vojska pa meni, da mu med opravljanjem dolžnosti ni treba zagotoviti prevoza.

A to še ni vse. Slovenska vojska vojake pošilja v zasebnih avtomobilih, ki niso njena last, na dolžnosti varovanja meje, objektov, usposabljanja, pravijo v Sindikatu vijakov Slovenije.

Zgodbo vijaka, ki jo je sindikat objavil na svoji spletni strani, objavljamo v celoti:

»V mariborski vojašnici bo danes potekala prva obravnava v disciplinskem postopku zoper vojaka, ki nima avta in zato ni mogel izvršiti ukaza in se pravočasno javiti na varovanje objekta v drugem 90 kilometrov oddaljenem kraju. V Slovenski vojski mu vozila za službene potrebe in odhod na opravljanje vojaške službe v drug 90 kilometrov oddaljen kraj niso zagotovili. Primer disciplinsko obravnavanega vojaka in od dogodka stigmatiziranega vojaka, potrjuje besede državnega sekretarja mag Miloša Bizjaka, ki je pred časom na sestanku s SVS izjavil, da “če pripadnik nima avta, ne more biti vojak Slovenske vojske”.

SVS že več let opozarja, da uporaba privat vozil po ukazu za prihajanje v službo in na izvajanje vojaških nalog tudi v več kot 100 kilometrov oddaljene kraje od lokacije delovnega mesta, ob povračilu stroškov za prihod na delo, ni zakonita. V Slovenski vojski se je izoblikovala in je že nekaj let redna praksa, da se zaposlene z ukazom pošilja na izvajanje nalog z njihovimi privat vozili, kot da so njihovi avtomobili last Slovenske vojske. Na mnogih sestankih smo zahtevali odpravo te nezakonite prakse, a do danes se vojake še vedno pošilja na varovanje meje, varovanje objektov, usposabljanja ipd… V primeru vojaka, ki je disciplinsko obravnavan za kršenje vojaške discipline zato ker nima avta, bo pooblaščeni odvetnik SVS za pričo predlagal tudi državnega sekretarja dr. Klemna Grošlja, ki ga je SVS s primerom seznanjal sproti vnaprej in državni sekretar nam je zagotovil rešitev sporne prakse, a do danes po več mesecih ni rešitev. Za pričo bo predlagan tudi predsednik SVS Gvido Novak, kateremu je poveljnik polka ob opozorilu na nedopusten pritisk na vojaka, ki je danes disciplinsko obravnavan, po telefonu povedal, da se zaveda, da takšna napotitev vojaka predstavlja kršenje delovne zakonodaje, a da je to v Slovenski vojski redna praksa in da je dobil takšen ukaz, ki ga je samo prenesel nižje v enoti do vojaka. Izsek iz sklepa o uvedbi disciplinskega postopka z očitkom težje kršitve vojaške discipline je na sliki spodaj.

Članice in člane SVS ter pripadnike Slovenske vojske bomo obveščali o poteku disciplinske obravnave, ker vemo, da je ta problematika in razplet disciplinske obravnave zelo pomembna za vse pripadnike Slovenske vojske, saj mora večina s svojimi avtomobili izvajati vojaške naloge po celi Sloveniji ne glede na lokacijo njihovega delovnega mesta, povrnjene pa dobijo le potne stroške za prihod v službo in vrnitev domov. SVS se že več let trudi preprečiti opisano nezakonito prakso, a na žalost do sedaj neuspešno, mogoče pa uspemo s primerom disciplinsko obravnavnega vojaka.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine