10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Sramotno! Janković nazaj postavlja jambore z rdečo zvezdo, ki jih je prvi demokratični ljubljanski župan podrl in požgal, saj se je zavedal, da so spomeniki komunizmu

Slovenijo zopet zajema epidemija rdečih zvezd. Glede na to, da so države bivše Jugoslavije nadvse ponosne na svojo samostojnost, neodvisnost in tudi na to, da je obdobje komunizma le še del njihove zgodovine, s katero nimajo opraviti ničesar več, pa nekateri Slovenci še vedno živijo v preteklosti in prav v tem času pokažejo svoje prave barve. Vsako leto smo primorani, čeprav nočemo, gledati simbole rdeče zvezde vse od 27. aprila (dan proti okupatorju) pa do konca maja, ko Svetlana Makarović obeleži Titov “dan mladosti” s festivalom Nosil bom rdečo zvezdo. V uredništvu smo prejeli fotografije zaskrbljenega bralca, ki meni, da takšna obeležja rdeče zvezde, ki smo jim priča v tem času, za nas predstavljajo okupatorsko državo in totalitarni režim, ki v normalni evropski prestolnici ne bi smel imeti mesta. Pa ga v Ljubljani ima. Janković sedaj postavlja nazaj rdeče zvezde, ki so bile pred več kot desetletjem z razlogom odstranjene.

 

V Ljubljani so Pot spominov in tovarištva (Pot ob žici) nekoč na križiščih označevali posebni jekleni jambori z rdečimi zvezdami, ki so bili postavljeni v sredini 80. let. V času županovanja Jožeta Strgarja, prvega župana Ljubljane v samostojni Sloveniji, pa jih je leta 1991 mestni sekretar za komunalno dejavnost Janez Lesar dal odstraniti. Mestna oblast jih je torej po osamosvojitvi dala požgati, saj so se zavedali tega, da so to spomeniki komunizmu. Nedavno nazaj je Strgar dejal, da moramo premagati “vladajoče strukture, ki nam že dolgo, predolgo vladajo, ki so navezane na komunizem”. Takratni župan je dobro poznal situacijo, saj jo je doživel in bil proti čaščenju komunističnih simbolov. Prišli smo pa tako daleč, da jih današnji župan Zoran Janković postavlja nazaj.

Ljubljanski podžupan Janez Koželj je dejal, da jih je takratna mestna oblast odstranila “nezakonito in s prevaro, češ da jih bo občina dala prebarvati”, a jih takratna niti poznejše mestne oblasti niso več vrnile na svoje mesto. Ker požganih jamborov niso mogli obnoviti, poškodovane pa so našli na odlagališču ob Zaloški cesti, so se odločili, da bi vrnili vsaj en jambor.

Požgane jambore hrani Muzej novejše zgodovine, so torej tam, kamor spadajo – v zgodovino, ne pa na ljubljanske ulice.

Po prepovedi ustavnega sodišča  “Titove ceste“, sedaj Janković provocira z drugimi simboli komunizma
Glede na to, da Janković pogosto besediči, kako spoštuje pravno državo in odločitve sodišč, sedaj brije norca iz same odločbe ustavnega sodišča, ki odločno prepoveduje imenovanje poveličevanje vseh totalitarnih simbolov in le-te postavlja po Ljubljani. Prav Mestna občina Ljubljana z Jankovićem na čelu je bila tista, ki je želela, da bi bil del Štajerske ceste poimenovan po pokojnem jugoslovanskem komunističnem diktatorju. Temu je naredilo konec ustavno sodišče, ki je jasno in glasno zapisalo, da ime Tito simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in da takšno novo poimenovanje v današnjem prostoru in času nima več svojega mesta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine