16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Sramota za novinarski ceh! Društvo novinarjev Slovenije podprlo Šarčeve nedopustne pritiske na oglaševanje v medijih

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so pokazali pravi obraz in dokazali, da so le podaljšek oblasti: pozdravljajo poziv predsednika vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj razmislijo glede oglaševanja v medijih, ki širijo sovražni govor. Vidijo ga kot prvi korak pri prekinitvi prakse, ki je po mnenju DNS nedopustna. Namesto da bi se zavzeli za povsem obratno odločitev in podprli pluralizem v medijih ter obsodili napade najvišjega in najmočnejšega predstavnika oblasti, so ravnali v sramoto novinarskemu cehu. Konkurenco na medijskem področju želijo izbrisati, omejiti svobodo govora in oglaševalski denar dodeliti le svojim.

Društvo novinarjev Slovenije je znova dokazalo, da je zgolj podaljšek oblasti – družbenopolitična organizacija, ki ne vidi preko ideoloških gabaritov, saj so se pridružili vsesplošni gonji proti medijem, ki ne tulimo v isti rog in opozarjamo na realne družbene probleme ter pokvarjenost osrednjih medijev.

“Začelo se je s kampanjo ultralevičarskih aktivistov, krono pa je pomenila Kučanova ‘fatva’ na Ilovi Gori. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vključila izvršilna oblast,” je sovražno nastrojenost, kateri so se poleg vseh omenjenih pridružili še v DNS, pravilno ocenil politični analitik dr. Matevž Tomšič.

Gre za enega največjih pritiskov oblasti na medije
Na v demokratični družbi naravnost škandalozne napade na svobodo govora so opozorili v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), kjer so poziv predsednika vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj razmislijo glede oglaševanja v medijih, ki širijo sovražni govor, ocenili kot enega največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjih letih. Premierja pozivajo, naj svoj poziv prekliče, in ob tem dodajajo, da bodo obvestili tudi Evropsko komisijo in njene organe. “Slovenija se je z vstopom v EU obvezala, da bo spoštovala svobodo in neodvisnost medijev,” so poudarili v ZNP.

Takšen poziv nevarno spominja na polpreteklo obdobje cenzuriranja medijev, ki se ga zdaj prenaša na kapital, ki je povrh vsega v državni lasti. “Gre za poskus političnega onemogočanja delovanja medijev, ki so kritični do vlade, s pozicije moči. Znano je namreč, da predstavniki vladnih strank in Levice kot pomožne vladne stranke predvsem opozicijskim medijem že nekaj časa očitajo, da širijo sovražni govor, pri čemer je to, kaj je sovražni govor, v največji meri prepuščeno njihovi poljubni in subjektivni presoji. Najpogosteje kot sovražni govor označijo že to, če mediji zgolj kritično pišejo o migracijah ali vladni politiki na tem področju. Politika naj presojo o tem, kaj je dopustno, kaj pa presega svobodo izražanja, prepusti organom pregona in sodiščem. Nikakor pa meja svobode govora medijem ne sme postavljati predsednik vlade. Niti ne sme pozivati gospodarskih družb, kako na ravnajo glede oglaševanja v medijih.” 

Predsednika vlade so tudi pozvali, naj svoj sporni poziv prekliče oziroma umakne s spletne strani vlade. ZNP bo o tem nedopustnem pozivu obvestil mednarodne novinarske organizacije in druge organizacije, ki se ukvarjajo s svobodo medijev. Obvestil bo tudi Evropsko komisijo in njene organe. Slovenija se je namreč z vstopom v EU obvezala, da bo spoštovala svobodo in neodvisnost medijev.

Pravniki opozorili Šarca, da prestopa mejo dopustnega
Da premier tvega resno prestopanje meje politično sprejemljivega, če se postavi v vlogo presojevalca, kaj so to sovražne vsebine, kdo je zanje odgovoren in kako se jim zoperstavljati, opozarjajo v skupni izjavi tudi pravniki dr. Andraž Teršek, dr. Matej Avbelj, dr. Jurij Toplak in dr. Jernej Letnar Čenič. Šarca so opozorili, da je izjava najmanj neposrečena, posebno če močno sugerira, da prihajajo samo z ene od dveh strankarskih političnih strani. “Kot razumemo, premier vsebino točno določenih medijev, ki so opozicijski, opredeljuje za sovražni govor. Kot človek ima pravico, da podaja takšne vrednostne ocene. Kot premier pa gre predaleč, če s takšno izjavo pavšalno sugerira splošni obstoj sovražnega govora kot kaznivega dejanja v teh medijih,” so zapisali in dodali, da sovražna nastrojenost še ni sovražni govor. Med drugim so opozorili tudi na politično nelegitimen in pravno nesprejemljiv Šarčev pritisk na podjetja, na katera ima država neposreden vpliv, če je v celoti, pretežno ali delno vključena kot lastnik ali nadzornik.

C. Š./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine