12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Sprenevedanje? Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča trdi, da v zvezi s primerom Novič nanj niso pritiskali, sedaj čaka na pojasnila sodnika Radonjića

Bo ena največjih afer slovenskega pravosodja dobila nadaljevanje? Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je namreč danes v izjavi za medije dejal, da je sodnika Zvjezdana Radonjića zaprosil za pojasnila glede navedb o pritiskih pri sojenju Milku Noviču. Šele potem bo lahko presodil, ali je prišlo do nedovoljenega posega v sodnikovo neodvisnost. Nanj pa niso pritiskali, je dejal.

Sodnik Radonjić je v torek v uvodu izreka sodbe, s katero je Milka Noviča oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, opozoril tudi na domnevne hude pritiske, ki da jih je bil deležen. Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira, češ da naj začne soditi, kot je treba. Deležen je bil tudi predlogov za izločitev, izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal. Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhove pravosodja ter da bo že čez mesec dni v suspenzu, ker je želel soditi pošteno.

Pogačnik je danes zase zagotovil, da nihče v tej državi nanj v teh zadevi ni pritiskal. Radonjića pa je zaprosil, da se do navedb, ki naj bi jih izrekel in so jih povzemali mediji, opredeli in mu do četrtka do zaključka delovnega časa posreduje ustrezna pojasnila. Od predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča pa je sam prejel zaprosilo, da navedbe preveri in ga o ugotovitvah obvesti.

Hkrati je izpostavil, da je pošteno sojenje eden osnovnih postulatov delovanja vsakega sodnika in zaradi takšnega ravnanja ne more biti podvržen nikakršnim ukrepom. “Bojazen, da bi bil katerikoli sodnik zaradi odločitve v konkretnem kazenskem postopku kakorkoli sankcioniran, je popolnoma odveč,” je zagotovil predsednik okrožnega sodišča.

Po njemu dostopnih informacijah v zvezi z zadevo Novič zoper sodnika Radonjića ne poteka noben disciplinski postopek niti ne noben kazenski postopek. Prav tako ni seznanjen, ali je pooblaščenec žene umorjenega Janka Jamnika Miha Kunič vložil kazensko ovadbo zoper Radonjića. “Če je informacija točna, pa ta okoliščina, tudi če je bila ovadba vložena pred izrekom sodbe, sama po sebi v ničemer ne vpliva na nadaljnji potek postopka,” je dejal.

Hkrati pa je navedel, da tudi sam ni podpisal prijave omenjenega odvetnika odvetniški zbornici, kar pa da mu je Radonjić predlagal.

Radonjić se po Pogačnikovih besedah za zdaj zaradi pritiskov še ni obrnil na Sodni svet. Vodenje slednjega je sicer prevzel Erik Kerševan

Dejstvo pa je, da so v umor Janka Jamnika vpleteni prav tisti, ki so tudi izvajali pritiske na sodnika, da bi v ponovnem sojenju obsodil Noviča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine