2.2 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Športne stave bodo še naprej ostale vrtiček za izbrano elito, Zorman in Kranjc izstopila iz SMC

Državni zbor je danes s 35 glasovi za in 26 glasovi proti zavrnil novelo zakona o igrah na srečo. Pripravil jo je Branko Zorman (SMC), ki želi sprostiti trg športnih stav, ki jih zdaj monopolno prireja le Športna loterija. Po vetu DS poskus liberalizacije tega trga ni uspel, saj bi moralo v drugo v DZ za predlog glasovati vsaj 46 poslancev, stare sile iz ozadja pa bodo še naprej obvladovale monopoliziran trg iger na srečo. Predlog novele zakona so v torek podprli v nogometnem klubu Domžale in Olimpija, Hokejski zvezi Slovenije, Košarkarski zvezi Slovenije, Sindikat športnikov Slovenije in davčni strokovnjak Ivan Simič.

 

V državnem zboru smo bili priča absurdni situaciji, ko so predlog zakona o igrah na srečo pripravili v največji stranki SMC, vlada pa je predlogu zakona nasprotovala, saj je ocenila, da predlog prinaša partikularne rešitve zgolj na področju stav, čeprav bolj partikularno stanje, kot obstaja sedaj na področju iger na srečo, bi težko našli.

“Z glasovanjem za ta zakon boste jasno izrazili tudi nestrinjanje s korupcijo, ki vlada na tem področju,” je danes v DZ med drugim dejal Branko Zorman. V SMC so napovedali, da bodo glasovali po lastni presoji. Podporo so zakonu napovedali v poslanski skupini nepovezanih poslancev in SDS, medtem ko so mu podporo odrekli v DeSUS in Levici, poroča STA.

Predlog novele zakona so v torek podprli v nogometnem klubu Domžale in Olimpija, Hokejski zvezi Slovenije, Košarkarski zvezi Slovenije, Sindikat športnikov Slovenije in davčni strokovnjak Ivan Simič.

Športna loterija je vrtiček ozke skupine ljudi

Športna loterija je imela v letu 2016 84,4 milijona evrov prihodkov od prodaje iger na srečo (leto pred tem 79,3 milijona evrov). Ob tem za svoje delovanje porabi dobrih 12 milijonov evrov, imela pa je 1,9 milijona evrov dobička. Okoli te številke se vrti tudi dobiček v prejšnjih nekaj letih. V družbi je 30 zaposlenih.

V letu 2016 je bila povprečna mesečna plača zaposlenih v Športni loteriji neverjetnih 4.837 evrov. Za plače so porabili kar 1,74 milijona evrov. Celotni stroški dela so bili 2,29 milijona evrov ali 6.380 evrov mesečno za vsakega zaposlenega, kot kažejo bilance podjetja za leto 2016.

Zorman zaradi padca novele zakona o igrah na srečo izstopil iz SMC

Poslanec Branko Zorman se je zaradi zavrnitve novele zakona o igrah na srečo na današnjem vnovičnem glasovanju v DZ odločil za izstop iz stranke SMC. Kot je povedal za STA, so prav poslanci te stranke pripomogli k današnjemu padcu zakona, stranka pa po njegovih besedah ni več tista, v katero je vstopil pred štirimi leti.

Zorman je povedal, da je bil po današnji zavrnitvi zakonske novele, ki jo je pripravil in ki bi liberalizirala trg športnih stav, negativno presenečen in razočaran, predvsem nad kolegi iz SMC, ki so glasovali proti ali so se glasovanja vzdržali.

Zahvalil pa se je vsem, ki so podprli zakon, ki je bil po njegovem prepričanju dober za državni proračun, slovenski šport in invalidske organizacije. Že pred današnjim vnovičnim glasovanjem je zatrdil, da bi s sprejetjem zakona odpravili sistemsko anomalijo, ki hromi zadostno financiranje športa in onemogoča normalno delovanje športnih organizacij, prispevali k dodatnim prihodkom, namenjenim humanitarnim in invalidskim organizacijam ter izrazili nestrinjanje s sistemsko korupcijo, ki vlada na tem področju.

Zaradi izida današnjega glasovanja se je odločil tudi izstopiti iz stranke SMC, saj so prav nekateri njeni člani v drugo “zrušili zakon”. Del poslancev SMC je medtem zakon podprl, prav tako kot poslanci SDS in nepovezani poslanci. Zakon je na koncu podprlo 35 poslancev, 26 pa jih je bilo proti. To ni bilo dovolj za vnovično potrditev po vetu državnega sveta.

SMC po Zormanovih besedah ni več stranka, v katero je vstopil pred državnozborskimi volitvami pred štirimi leti in ki si je kot enega od ključnih ciljev zadala prizadevanja za skupno dobro in proti sistemski korupciji.

“Danes so nekateri poslanci te stranke podprli prav to, sistemsko korupcijo pri financiranju športa,” je podčrtal in dodal, da je premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle z osebnim posredovanjem ta teden v poslanski skupini v podporo zavrnitvi zakona kljub deklarativnemu boju proti starim silam v politiki zaščitil prav te stare sile v športu.

Tudi Bojan Krajnc izstopil iz SMC in njene poslanske skupine

Potem ko je po padcu novele zakona o igrah na srečo iz SMC danes izstopil poslanec Branko Zorman, je stranko in njeno poslansko skupino zapustil še poslanec Bojan Krajnc. Kot je navedel za STA, je povod za to zahrbtna manipulacija izvršnega odbora z njegovo kandidaturo, med pravimi vzroki pa navaja demokratični deficit v stranki.

 

 

 

 

 

 

Vzroki za izstop iz stranke so tudi dezorganizacija delovanja stranke na vseh nivojih ter slabo in netransparentno finančno poslovanje stranke, je za STA pojasnil Krajnc.

Zadnje novice

Sorodne vsebine