14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Spomnimo, kaj je menil ameriški Bloomberg o Jožetu P. Damijanu: Še sreča, da bo škodo delal le doma!

Ekonomist radikalnih ekonomskih idej in planskega gospodarstva Jože P. Damijan se predstavlja kot tehnični mandatar v t.i. koaliciji “ustavnega loka” s podporo opozicijskih LMŠ, SAB, SD in Levice ter s podporo nekaterih levo usmerjenih akademikov. Vendar so o njegovem znanju o ekonomiji pred leti podvomili v ameriškem Bloombergu, ko je kandidiral za guvernerja Banke Slovenije. 

 

Danes je odjeknilo, da tranzicijska levica snuje tehnično vlado, za mandatarja pa bi postavili kar Jožeta P. Damijana. Vse to s podporo medijev v lasti tajkunov, nevladnih organizacij in akademikov prisesanih na državni proračun ter štirih levih opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB in Levice. Le-te se ne morejo sprijazniti s tem, da so trinajstega marca 2020 izgubile oblast, le pol leta v opoziciji pa bi si jo ti kar z mehkim državnim udarom priborile nazaj.

Jože P. Damijan ni novo ime na slovenskem političnem parketu. S svojimi zapisi na blogu že leta navdušuje radikalno levo politično in medijsko sceno. V preteklosti se je preizkusil tudi kot kandidat za guvernerja Banke Slovenije, a je klavrno propadel. Problematičnega strokovnjaka ekonomije pa so se dotaknili tudi v ameriškem medijskem velikanu Bloomberg.

Naslovnica Bloomberga o Jožetu P. Damijanu. (Foto: Posnetek zaslona, Bloomberg.com)

Podpiral je prezadolžene Grke in socialista Varoufakisa

Pozornost ameriškega medijskega velikana je zbudil s svojimi idejami, da je skupna valuta evro zelo slaba za članice Evropske Unije. Med drugim so v Bloombergu zelo pozorno analizirali oba kandidata, Damijana in mladoekonomista Igorja Mastena. Dvoboj je bil toliko bolj zanimiv, saj sta oba kandidata profesorja Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Jože P. Damijan in Igor Masten (Foto: STA)

Damjan se je kot izrazit evroskeptik izkazal proti skupni valuto evro. Tako je v Mladini 2016 izjavil, da je evro mrtev in da je bil njegov prevzem velika napaka. Po mnenju Damijana je pokopal tudi evropsko integracijo. Evro pa bi najraje razpustil, da bi bilo čim manj negativnih učinkov, je modroval Damijan v Mladini. “Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila,” je krivca za vse težave v finančni krizi našel Damjan. Damijan je vso krivdo za finančno krizo v letu 2008 našel v evru, a je namerno izpustil, da smo bili v Sloveniji bili žrtev državnih bank v rokah levega omrežja, ki so na lepe oči podelili več milijard evrov davkoplačevalskega denarja slovenskih državljanov. Ne glede na favoriziranje Damijana in Mastena je bil zmagovalec za funkcijo guvernerja Banke Slovenija Boštjan Vasle.

VEČ TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine