19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Spomin na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni, nič pa o tem, kdo je bil izvajalec genocida

Piše: L. B., G. B. 

Predstavnica urada za narodnosti se je 6. avgusta 2021 udeležila dogodkov, ki so potekali ob obeležitvi spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni. 

V spomin na romske žrtve genocida med drugo svetovno vojno je na Vrtu spominov in tovarištva v Petanjcih v Občini Tišina prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske zveze (European Roma Union), posadil drevo gorski javor. Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je dala pobudo za ta dogodek, ki je bil organiziran v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije.

V Murski Soboti je potekala okrogla miza o položaju in perspektivah, pričakovanjih Romov v prihodnjem razvoju in življenju v Evropi. V začetku je imel nagovor Jožek Horvat Muc, v nadaljevanju pa slavnostni govornik Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti, ki je izpostavil pomen ohranjanja spomina na dogodke iz preteklosti. Opomnil je, da je v drugi svetovni vojni poleg mnogih drugih življenje izgubilo tudi pol milijona Romov in Sintov. Cilj teh nepojmljivih sovražnih dejanj je bil dokončen izbris Romov in Sintov ter drugih. Ob spominjanju na Porajmos je treba odločno poudariti, da so bila ta dejanja okrutno nečloveška in da je treba storiti vse, da se ne bi nikoli več ponovila.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi drugi govorniki: prof. dr. Dragoljub Acković, član parlamenta Republike Srbije, doc. dr. Vera Klopčič, častna članica Zveze Romov Slovenije, mag. Orhan Galjus, podpredsednik Evropske romske zveze, mag. Emina Schemo, podpredsednica Evropske romske zveze in svetovalka Ministrstva za politični sistem in odnose med skupnostmi Republike Severne Makedonije, mag. Vita Zalar, asistentka na Inštitutu za kulturno zgodovino Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Matjaž Gruden, direktor za demokratično participacijo pri Svetu Evrope, ki je prisotne nagovoril preko video posnetka.

V pogovoru so poudarili pomen spominjanja na pretekle dogodke, ki morajo sedanjim in prihodnjim generacijam služiti v opomin, da se ne smejo nikoli ponoviti. Izpostavili so izključenost pripadnikov romske skupnosti iz družbe in povedali, da je potrebno še veliko storiti, da se bo njihov položaj v družbi dejansko izboljšal.

Po razpravi pa je potekala slovesnost položitve venca k spominski plošči »V spomin romskim žrtvam holokavsta v drugi svetovni vojni 1941–1945« na dvorišču nekdanje Ekonomske šole v Murski Soboti.

Pri vsem tem znova bode v oči, da so v tej manifestaciji sodelovali v glavnem levičarji, ki so sicer govorili o genocidu nad Romi, nič pa o tem, kdo je genocid izvajal. V Ljubljani namreč še vedno ni prišlo do dostojnega pokopa Romov, ki so jih pobili komunisti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine