11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Spletna razstava Vojni grobovi, pokopališča in grobišča

Vabimo vas k ogledu spletne razstave dr. Jožeta Dežmana Republika Slovenija in vojni grobovi, pokopališča in grobišča 1. in 2. svetovne vojne.

Razstavo si lahko ogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=KUY9zzNtF1g 

Spletna objava Republika Slovenija in vojni grobovi, pokopališča in grobišča 1. in 2. svetovne vojne je sicer še v nastajanju,  za vas prosimo za razumevanje pri tehničnih in izgovorjenih škratih.

Izhodišče za to obravnavo je več kot 40 let raziskovalnega, javnega, dialoškega delovanja pri raziskovanju žrtev 1. in 2. svetovne vojne ter spomina nanje.  Motiv za sprehod skozi različne položaje, v katerih so slovenske žrtve 1. in 2. svetovne vojne in tujci, smrtne žrtve obeh vojn v Sloveniji,  je spoznanje o tem, kako oddaljena in obenem v dovolj podobnem položaju je Slovenija v primerjavi z Zahodom.  Slovenci nismo imeli države, ki bi pri urejanju slovenskega mesta mrtvih sledila vzorcem raziskovanja, urejanja vojnih grobov, pokopališče, grobišč,  ki so ga razvile zahodne demokracije zlasti po prvi svetovni vojni. Pred tridesetletnico Republike Slovenije je zato lepa priložnost za vzpostavitev  slovenskega mesta mrtvih kot pomembnega temelja slovenske državnosti.

V projekciji je opozorjeno na nekatera dogajanja v preteklosti, ob katerih si lahko odgovorimo na to, kakšno prihodnost si želimo.

Če imate vprašanja, dopolnitve ali popravke, jih lahko pošljete na naslov: [email protected] oz. dr. Jožetu Dežmanu v Gorenjski muzej.

Zadnje novice

Sorodne vsebine