9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Spet absurdna sodna praksa slovenskih sodišč: Šiško in Lesjak obsojena ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve – bodo sedaj na vrsti Turnškovi borci?!

Mariborsko sodišče je postavilo nove absurdne standarde sojenja, zaradi katerih se nam bo smejal cel svet. Predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku je danes prisodilo osem mesecev zaporne kazni zaradi “ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve”. Soobtoženi v zadevi Štajerska varda Matej Lesjak je dobil pogojno kazen treh mesecev za pomoč pri dejanju. Gre za prvo sodbo za takšno kaznivo dejanje v Sloveniji, mediji pa bodo s to temo še dneve polnili naslovnice medijev, da bodo prikrivali zakulisne vladne rabote.

 

Sodnica Vanja Verdel Kokol je v obrazložitvi sodbe izpostavila, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je dejala, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati. Da je šlo za provokacijo oziroma predstavo za javnost, kot sta v zagovoru trdila obdolžena, se je po njenih besedah pojavilo šele po začetku kazenskega pregona. Sodnica je ob tem za 49-letnega Šiška odredila izpustitev iz pripora, v katerem je več kot šest mesecev.

Zaradi poskusa državnega udara je policija septembra priprla Andreja Šiška, ki je na internetu objavil posnetke, kako koraka s skupino zamaskirancev po nekem gozdu, in razglasil, da namerava ustaviti tihotapljenje migrantov čez mejo. To je prvi primer, ko je policija koga v tej državi priprla kot pučista. Prav tako so obtožili Mateja Lesjaka, ki je postroj Štajerske varde snemal. Podoba Šiška, ki izvaja državni udar, je bila podobno nenavadna, kot je bila podoba Bratuškove, ko so jo preiskovale horde kriminalistov, ker je kandidirala za evropsko komisarko. Ravnanje Šiška ni niti blizu državnim udarom, kot jih poznajo v resnih državah. Denimo v Turčiji.

Matej Lesjak (Foto: STA)

Turnškovi borci so bistveno bolj nevarni – in imajo že izkušnje z množičnim pobijanjem

Puč se ne izvaja tako, da na internetu objaviš posnetek korakanja nekaj deset zamaskirancev z gozdarskimi sekirami nekje na periferiji. Ideja, da pomeni resno grožnjo vladajočim, je smešna, pa čeprav je Slovenska vojska, ker se politiki z leve, ki vladajo zadnje desetletje, požvižgajo nanjo, res v precej sramotnem stanju, piše Spletni časopis. Tudi simbolno. Država in njeni najpomembnejši predstavniki, med njimi šef zveze borcev Tit Turnšek, ki je bil nekoč obrambni minister, bolj slavijo spomin na nekdanjo jugoslovansko partizansko vojsko, ki je po vojni množično pobijala ujetnike in izvajala revolucijo, kot na fante, ki so tvegali in žrtvovali življenja, da smo pred slabimi tremi desetletji dobili svojo lastno demokratično državo. Ustavno ureditev s tem veliko bolj ogrožajo kot Šiško. Da so bili Šiškovi vardisti zakrinkani, pa tudi ni državni udar.

Borci Turnškovega združenja ZZB NOB so oboroženi s pravim orožjem in bistveno bolj nevarni demokratični ustavni ureditvi. (Foto: STA)

Obsodba mariborskega sodišča je tako še ena izmed sodnih fars slovenskih sodišč, ki bo na koncu davkoplačevalce drago stala, saj bo na koncu, če ne prej, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice, padla.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine