11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Sova in nekdanji uslužbenec Cvelbar sklenila sodno poravnavo glede odpovedi delovnega razmerja

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) in njen nekdanji uslužbenec Branko Cvelbar sta sklenila sodno poravnavo glede Cvelbarjeve odpovedi delovnega razmerja in reintegracije, je razvidno iz predloga poročila komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki ga bodo obravnavali na naslednji seji v torek.

 

Cvelbar je na januarski seji komisije opozoril na nepravilnosti na področju zaposlovanja, urejanja dokumentacijskega gradiva in varnostnega preverjanja na Sovi v letih 2005-2013. Kot je mogoče razbrati iz poročila, je Cvelbar na seji komisije pojasnjeval tudi vzroke, ki so privedli do spora z agencijo in na koncu do prenehanja delovnega razmerja.

Komisija je pogovor s Cvelbarjem opravila na njegovo pobudo. Predsednik komisije Matej Tonin je takrat dejal, da bi stvari, o katerih je pričal nekdanji uslužbenec, morale komisijo skrbeti. Zato se je komisija odločila, da s tem pričanjem ob Cvelbarjevem soglasju seznani novega direktorja Sove Rajka Kozmelja in ga prosi za odzivno pričanje.

Še pred sejo, na kateri se je Kozmelj odzval na navedbe, pa je Sova s Cvelbarjem sklenila sodno poravnavo v zvezi z njegovo tožbo glede odpovedi delovnega razmerja in reintegracije. “S tem pa se je Branko Cvelbar zavezal, da iz delovnega razmerja ne bo več izpostavljal zadev in drugih primerov, ki so bili do sedaj predmet obravnav različnih inšpekcijskih služb in drugih državnih organov ter institucij,” še piše v poročilu.

S sodno poravnavo se je po navedbah predloga poročila tako zaključila več let trajajoča agonija nekdanjega zaposlenega v Sovi, kjer do sedaj ni bil nihče pripravljen prisluhniti opozorilom o različnih pogledih na nepravilnosti znotraj službe, jih priznati in se s Cvelbarjem tudi poravnati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine