19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Soustanovitelj Foruma 21 in Kučanov prijatelj Slavko Pregl polaga gotovino na svoj bančni račun – od kje mu denar?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Portal Požareport tokrat poroča, da je znani mladinski pisatelj, podpredsednik propadlega Foruma 21 pod botrstvom zadnjega partijskega šefa Milana Kučana, brat nekdanjega direktorja podjetja Mercator – Živka Pregla in oče umetnika Arjana Pregla, v osrednjem dnevnem časopisu, pretekli mesec, objavil pismo bralcev, ki ga pozoren bralec preprosto ne more spregledati. Pregl je namreč povsem slučajno samorazkril, da je na svoj tekoči račun vajen polagati gotovino. Za dodatno pojasnilo pa smo se z novinarskim vprašanjem glede izvora gotovine obrnili na samega Pregla, saj je v informacijski dobi običajno, da se denar nakazuje neposredno na račun. 

V svojem pismu bralcev je mladinski pisatelj Slavko Pregl opisal eno izmed svojih neljubih dogodivščin v povezavi z nakazovanjem svoje gotovine nepojasnjenega izvora na tekoči račun. Kot je zapisal, je enkrat pristopil do bankomata, da bi “kot že neštetokrat doslej – na svoj tekoči račun položil nekaj gotovine”. Izvedbo utečene prakse pa mu je menda preprečila okvara avtomata, zato je bil to primoran storiti na okencu v bančni poslovalnici. “Servisirala” ga je prijazna dama, a dogodek kljub temu ni prinesel užitka, saj se je celoten postopek malce zavlekel.

Gospodična je nekaj časa opravljala svoje delo na računalniku, zatem pa se obrnila na Pregla in ga nekaj povprašala. Zaradi okoliščin (obrazne maske, steklene stene in Preglove naglušnosti) je ni mogel takoj razumeti, zaradi česar je vprašanje ponovila. Zanimalo jo je, ali je Pregl “politično izpostavljen”. Kot pravi, jo je debelo pogledal, ker ni dojel smisla vprašanja. Vznejevoljen zaradi dolgotrajnosti postopka je odvrnil, da vprašanja ne razume in pojasnil, da je že deset let upokojenec in da je že ničkolikokrat polagal denar na bančnem avtomatu.

Podpredsednik in predsednik nekdanjega Foruma 21 Slavko Pregl in Milan Kučan (Foto: STA)

Gospa ga je ob tem prijazno prosila, da se pomiri, in da zgolj odgovori z “da” oziroma z “ne”. Ustno in pisno je potrdil slednji odgovor, torej “ne”, nakar je bila zadeva kmalu urejena. Ko je odhajal mimo dolge vrste, ki je ta čas nastala, je “kot upokojenec” razmišljal o svojem odgovoru in “politični izpostavljenosti”. Doma je v medijih zatem prebral nekaj o sporih v vodstvu Zveze upokojencev (ZDUS). Ob tem je sklenil, da bi se rajši kot prepirali “delali v dobro pomembnega dela volilnega telesa” ter pristavil, da “na usodo pol milijona upokojencev” dejansko bolj vplivajo trije gospodje v parlamentu, ki ne odločajo tako kot želi Zveza upokojencev oziroma stranka DeSUS, marveč “po svoji vesti”.

Zakaj ima Pregl navado polagati gotovino na bančni račun? Legalne prihodke se na račune nakazuje avtomatsko
Preglu se je ob tem zazdelo, da imajo “svojo vest v svojih žepih”. In spreletelo ga je. “Če imamo v naši državi vlado, ki krši ustavo te države, če imamo pravosodnega ministra ki krši zakone te države, in tako naprej, do treh upokojenskih parlamentarcev, ki ne glede na mnenje množic te države glasujejo ‘po svoji vesti’, potem sem jaz navaden občan, upokojenec in tudi izdatno sivolas, seveda hudo politično izpostavljen vsem tem mojstrom.” In ko se bo zaradi nedelovanja bančnega avtomata prihodnjič ponovno znašel v rokah kakšne simpatične bančne uslužbenke, bo glasno in odločno zatrdil, da “je politično izpostavljen”. Tako se je končalo njegovo modrovanje.

FURS (Foto: STA)
A bolj kot to nas je zanimal izvor njegove gotovine, ki jo neprenehoma polaga na svoj bančni račun. Legalne prihodke (plače, avtorske honorarje in pokojnine) se namreč avtomatsko nakazuje na bančne račune. Ob tem se pojavlja sum, da bi lahko šlo za pranje denarja, skrite fonde, račune v tujini, Furs itd. Pregl nam je na vprašanje glede izvora svoje gotovine odvrnil: “24. 8. sem na svoj trr na banki (avtomat ni sprejemal pologov) položil gotovino, ki sem jo nekaj minut pred tem – za premostitev svojih likvidnostnih težav – dvignil s svoje kreditne kartice. Takih dvigov/pologov se poslužujem precej pogosto, med tem, ko čakam na pokojnino.”

Image

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine