17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Sodnik Zvjezdan Radonjić: Ko bo epidemije konec in ko bomo preštevali mrtve, ne imejte na vesti, da niste dovolj pomagali!

Vlada je v torek napovedala znižanje vseh funkcionarskih plač za 30 odstotkov, k takšnemu ravnanju pa so pozvali tudi sodno vejo oblasti. Sedaj se je oglasil sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je ob primeru Novič razkril, kako deluje globoka država, in pozval kolege sodnike, naj zaupajo vladi, denar pa prepustijo tistim, ki ga potrebujejo.

 

Vse odkar je sodnik Zvjezdan Radonjić razkril, kako so nanj pritiskali z vodstva sodišča in tožilstva, da mora dr. Milka Noviča obvezno obsoditi umora, velja za enega najbolj poštenih sodnikov v slovenskem sodnem sistemu, zato imajo njegove besede še dodatno težo. Tudi zaradi tega ni spregledan njegov javni poziv, ki ga je namenil kolegom sodnikom in v katerem razkriva, da je 25. marca 2020 obvestil vlado, da “privolim v 30 odstotno znižanje lastnih prejemkov vse do takrat, dokler za to obstaja potreba”.

Prepričan je, da bo situacija z virusom dolgotrajna, v tem času pa bodo izčrpana državna finančna sredstva in da bo “verjetno nastopil trenutek, od katerega dalje bi lahko šlo za golo narodovo preživetje. Sodniki smo vsekakor dovolj dobro plačani, da bomo te hude čase preživeli brez 30 odstotkov prejemkov, ki bodo na koncu morda reševali življenja tistih, ki imajo premalo. Ni humano in vredno sodnikov ohraniti več po ceni tujih življenj.”

“Zaupajte vladi, prepustite denar potrebnim”

V svojem pozivu je spomnil, da ima boleče neposredne izkušnje s sodnim sistemom od znotraj, “ki mi je obrnil hrbet, mi zabadal žeblje v krsto” ter da kolegom sodnikom “legitimno zagotavljam, da tisti, ki so vam zagotovili ohranitev plače, niso vredni zaupanja; ne želijo dobro ne vam, ne komurkoli, razen samim sebi. Ko bo epidemije konec in ko bomo preštevali mrtve, ne imejte na vesti, da niste dovolj pomagali. Zaupajte vladi, prepustite denar potrebnim.” Ob tem je kolegom sodnikom še položil na srce: “Ločite med nepravičnimi plačilnimi razmerji in humanostjo do sodržavljanov.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine