4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Sodnica Vesna Pavlič Pivk v kazenskem postopku, pa še naprej sodi. Torej imamo prvorazredne in drugorazredne sodnike?

Sodnica okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk še vedno deli pravico kot sodnica, čeprav je sama v kazenskem postopku zaradi zlorabe položaja, saj naj bi kot predsednica Okrajnega sodišča, zlorabljala službeno vozilo za zasebne namene. V tem času ni sledil suspenz, kot se je to zgodilo v primeru sodnika okrožnega sodišča Zvjezdana Radonjića, čeprav je šlo v njegovem primeru za disciplinski postopek, utemeljen na šibkih argumentih.

 

Vesna Pavlič Pivk, nekdanja predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani, se je znašla v aferi domnevne zlorabe službenega vozila v zasebne namene za prevoze s fitnesa v službo, ali pa s fitnesa domov. V treh letih naj bi na račun države opravila sedemnajst voženj s fitnesa in dvanajst voženj v domov.

Toda kljub vpletenosti Pavličeve v kazenski postopek, ta še naprej sodi v sodnih dvoranah Okrajnega sodišča v Ljubljani. Na spletni strani sodišča lahko vidite, da je imela Vesna Pavlič Pivk 7. septembra 2020 kot razpisanih kar pet obravnav, na katerih je delila pravico.

Vesna Pavlič Pivk je dne 7. septembra 2020 vodila štiri razprave. (Foto: Posnetek zaslona, Okrajno sodišče v Ljubljani)

Sodnik Zvjezdan Radonjić doživel začasni suspenz

Vesna Pavlič Pivk spada v prvo ligo privilegiranih slovenskih sodnikov. Te sreče ni imel sodnik Zvjezdan Radonjić, ko je Milka Noviča oprostil umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Kasneje se je večkrat pogumno izpostavil v javnosti in izražal kritike o slovenskem pravosodju. Velikokrat se je kritično lotil vodenja sodišča s strani predsednika okrajnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika in večkrat javno kritično ocenjeval delo slovenskega pravosodja, kar pa je zmotilo sodno elito, zaradi česar se je znašel v nemilosti in na koncu celo v suspenzu.

Vesna Pavlič Pivk je imela narok sojenja dne 23.6.2020 ob 9.uri v Krškem.

Radonjić si je za razliko od sodnikov, ki so podlegli pritiskom globoke države, upal javno povedati, da je bil deležen pritiskov tožilstva, ki se je soočalo s pomanjkanjem dokazov, kot tudi nekaterih sodnikov. Ob tem je izpostavil, da se je ob tem zavedal, da zaradi primera Novič ne bo napredoval, si bo morda uničil kariero sodnika ali pa se bo zaradi poštenega sojenja znašel v suspenzu.

Pogačnik je proti Radonjiću petega septembra 2019 zaradi suma storitve več disciplinskih kršitev, ki so bile storjene med petim decembrom 2018 in šestnajstim aprilom 2019, v skladu z določbo drugega odstavka 45. člena zakona o sodnem svetu podal pobudo disciplinskemu tožilcu pri sodnem svetu za sprožitev disciplinskega postopka zaradi kršitev 2., 14. in 15. točki prvega odstavka 81. člena zakona o sodniški službi.

Marjan Pogačnik. (Foto: STA)

Sodniku, ki je zmotil načrte sil kontinuitete v zadevi Novič, je bil s strani podpredsednika Vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića izrečen začasni suspenz na podlagi disciplinskega postopka. Pri odločitvi o suspenzu Radonjića je Đorđević upošteval značaj in težo disciplinskih kršitev, ki jih je bil obdolžen. V nadaljevanju so iz vrhovnega sodišča še navedli, da je namen suspenza “prvenstveno v zagotavljanju učinkovitega in kvalitetnega dela sodišča, na katerem službuje sodnik, ki je v disciplinskem postopku, in v varstvu ugleda sodstva v javnosti.”

Radonjić dobil prepoved sojenja, Vesna Pavlič Pivk deli pravico naprej
Radonjić je ob suspenzu izgubil vse primere, ki so jih dodelili drugim sodnikom na Okrajnem sodišču v Ljubljani. A kot kaže to ne velja za prvo kategorizirano sodnico Vesno Pavlič Pivk, ki lahko nemoteno opravlja svoje delo naprej. V tem primeru se je ponovno pokazalo, kako so nekateri slovenski elitni sodniki zaščiteni. Radonjić, ki je že velikokrat tudi javno povezoval vidne predstavnike sodne veje oblasti z močnimi vezmi s silami bivšega režima, pa je bil po hitrem postopku kaznovan.

Kljub temu, da smo skoraj že trideset let samostojni, nekateri še vedno mislijo, da živimo v totalitaristični Jugoslaviji. Vprašanje, ali se je proti sodnici Vesni Pavlič Pivk začel sodni postopek, smo poslali tudi na Okrajno sodišče in okrožno državno tožilstvo v Krškem. Okrajno sodišče v Ljubljani smo povprašali, ali se jim zdi higienično in etično, da v sodnih postopkih sodi sodnica, ki se je sama znašla v sodnih postopkih ter ali bodo sproženi disciplinski postopki kot v primeru sodnika Radonjića. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine