19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Sodni svet: »V okviru svojih pristojnosti ne vodi nobenih postopkov v zvezi s preverjanjem potrdil o izobrazbi vrhovnega sodnika svetnika Branka Masleše«

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Po mnenju raziskovalnega novinarja Luke Perša sodni svet na seji 16. decembra v primeru, ko bi moralo odločati o pristnosti diplome in pravosodnega izpita Branka Masleše, namenoma ni bil sklepčen, saj so sejo sklicali vedoč, da bo njen predsednik Vladimir Horvat odsoten, odsotna pa sta bila še dva njegova člana. Kot ugotavlja, bi moralo za sklepčnost biti prisotnih osem članov, a je med osmimi člani bil prisoten tudi Maslešev odvetnik Zakonjšek, ki bi se moral v tem primeru izločiti. V sodnem svetu pravijo, da ne vodijo nobenih postopkov s preverjanjem potrdil o izobrazbi vrhovnega sodnika Masleše in nimajo pravne podlage za pridobitev podrobnih študijskih podatkov slednjega. “Sodni svet v okviru svojih pristojnosti ne vodi nobenih postopkov v zvezi s preverjanjem potrdil o izobrazbi vrhovnega sodnika svetnika Branka Masleše. Sodni svet tudi nima pravne podlage za pridobitev odgovorov na vprašanja, ki ste nam jih posredovali,” so mu odgovorili. 

Glede na dvome, ki so se pojavili v javnosti glede diplome, pravosodnega izpita ter ustreznih pogojev vrhovnega sodnika Branka Masleše, so se sestali člani sodnega sveta na seji dne 16. decembra 2021, piše raziskovalni novinar Luka Perš na portalu Prava.

Organ sestavljajo predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat (vrhovni sodnik), podpredsednica Urška Kežmah (odvetnica) ter člani Martina Colnar (okrajna sodnica svetnica), Andrej Razdrih (odvetnik), mag. Jonika Marflak Trontelj (višja sodnica svetnica), Frida Burkelc (višja sodnica), Milan Petek (okrožni sodnik), dr. Erik Kerševan (vrhovni sodnik), Andrej Rozman (upokojeni notar), mag. Emil Zakonjšek (odvetnik) in dr. Saša Prelič (profesor).

Predsednik Sodnega sveta RS in vrhovni sodnik Vladimir Horvat (Foto: STA)

Kot nam je pojasnil Perš, pa se na seji niso mogli pogovarjati o tem, ali je Masleševa diploma in ostala dokumentacija pristna ali ne, saj se predsednik sodnega sveta Horvat, ki je sklical sejo, slednje ni udeležil. Svojo odsotnost sta opravičila tudi Prelič in Rozman. Na seji je bilo prisotnih vseh preostalih osem članov: Kežmahova, ki je sejo vodila, Kerševan, Marflak Tronteljeva, Zakonjšek, Colnarjeva, Burkelčeva, Petek in Razdrih.

Kot je še razvidno iz odgovora, ki ga je poslal sodni svet raziskovalnemu novinarju, se je Horvat opravičil za svojo odsotnost s seje zaradi udeležbe na slavnostni seji ustavnega sodišča ob dnevu ustavnosti in podaje predloga za imenovanje sodnika dr. Damjana Oroža na mesto vrhovnega sodnika v državnem zboru.

Zakaj je Horvat sejo sklical na dan, ko se je ni mogel udeležiti?
Po zakonu o sodnem svetu mora biti za sklepčnost seje navzočih osem članov, a ker je bil na seji tudi Zakonjšek (Maslešev odvetnik), ki bi se po njegovem mnenju moral v tem primeru izločiti, bi jih ostalo le sedem in ne bi mogli o pristnosti dokumentov niti odločati. “Bizarnost je tudi ta, da je predsednik SS RS Vladimir Horvat sklical sejo na tisti datum, ko je vedel, da se ne bo moral udeležiti, ker je imel prvo sejo na US ob dnevu ustavnosti, kasneje pa še obveznosti v DZ,” meni Perš.

Slednjemu se prav tako zdi sporno tudi to, da je v imenu sodnega sveta vse odgovore na omenjeno temo podal Horvat, ki sploh ni vedel, kaj se je dogajalo na seji. Po njegovem mnenju bi morala odgovore podati podpredsednica sodnega sveta Nežmahova, ki je sejo vodila in ve, kaj se je na seji dogajalo. “Zakaj pred javnost ne stopi podpredsednica Urška Kežmah, ki je vodila zadnjo sejo in poda ustrezne odgovore slovenski javnosti?” se sprašuje na portalu.

Podpredsednica sodnega sveta Urška Kežmah (Foto: Linkedin)

Po mnenju Perša sodni svet namenoma ni bil sklepčen, da bi lahko razpravljali o pristnosti Masleševe diplome. “Samo po sebi je to popolnoma neodgovorno in nesprejemljivo ter nespoštljivo do slovenske javnosti in stroke,” meni in dodaja, da se javnost upravičeno sprašuje, ali je bila morebitna neučinkovitost sodnega sveta v naprej načrtovana.

Le ti so na zadnji seji enega najpomembnejših organov nadzora nad slovenskim pravosodjem razpravljali le o tvitu Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. V izjavi za javnost so tako le zapisali, da je bila komunikacija Vrhovno sodišče Republike Slovenije do medijev neprimerna. “Glede na vsa znana dejstva bi moral vso odgovornost v tej zadevi prevzeti Sodni svet Republike Slovenije pod vodstvom vrhovnega sodnika Vladimirja Horvata.”

Minister za pravosodje je bil odsoten
Po 27. členu Zakona o sodnem svetu se seje lahko udeleži minister za pravosodje ali državni sekretar na ministrstvu za pravosodje. Enako se seje lahko udeleži tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič. Kot je izvedel v telefonskem pogovoru s predstavniki kabineta pravosodnega ministra, se seje nista udeležila ne pravosodni minister Marjan Dikaučič, ki je bil službeno odsoten v tujini in tudi ne državni sekretar na ministrstvu Zlatko Ratej, ki je imel obveznosti v državnem zboru.

Na ministrstvo je še Perš naslovil vprašanje, če so koga drugega pooblastili za udeležbo na seji, a so mu odgovorili, da ne minister in ne državni sekretar po zakonu nimata pravice, da bi pooblastila druge osebe iz ministrstva za pravosodje. Prav tako ni jasno, če se je seje udeležil predsednik vrhovnega sodišča Florjančič. “V primeru, da ni prišel, zakaj kot predsednik te pomembne institucije niste vztrajali, da pride pojasnit nastalo situacijo?” je javno povprašal Horvata.

Vprašanja, ki jih je novinar Luka Perš naslovil na sodni svet:

Spoštovani,  od vašega organa slovenska javnost pričakuje, da boste pri pristojnih organih doma in v tujini pridobili in posredovali slovenski javnosti prioritetno posredovali odgovore na vprašanja, na katere na PF Sarajevo nočejo odgovoriti in so se zavili v molk. Zato vam posredujem vsa vprašanja, ki sem jih poslal na PF Sarajevo:
1. Kakšen je datum in številka diplome oziroma listine o opravljenem študiju gospoda Branka Masleše in kdo jo je izdal in kdaj?
2. Kakšno izobrazbo je na PF Sarajevo pridobil Branko Masleša?
3. Zakaj nam doslej niste poslali kopije izvirnika zgoraj omenjenih dokumentov?
4.Prosimo za kopijo izvirnega registra študentov, ki so diplomirali  leta 1975, in podatke o številu študentov.
5. Prosim, posredujte mi učni načrt vaše fakultete, ki je veljal za leto 1975.
6. Koliko izpitov je gospod Branko Masleša med študijem na vaši fakulteti in s kakšnim povprečjem je opravil vsako leto študija?
7. Prosimo, da predložite kopijo dokumenta ali indeksa ali registra ocen za vsako leto.
8. V katerem letniku se je na vašo fakulteto vpisal g. Branko Masleša?
9. Je gospod Branko Masleša opravljal kakšne sprejemne izpite zaradi vpisa na študij vaše fakultete? Se pravi, na podlagi česa je bil vpisan na vašo pravno fakulteto?

Sodni svet je slednji še vprašal, ali bodo preverili ustrezno izobrazbo vrhovnega sodnika Masleše in če mu lahko pomagajo pridobiti odgovore na zastavljena vprašanja njegovega medija za PF Sarajevo. Sodni svet mu je odgovoril, da v okviru njihovih pristojnosti ne vodijo postopkov povezanih s preverjanjem potrdil o izobrazbi Masleše. Prav tako pa naj ne bi imeli zakonske podlage, kjer bi lahko preverjali podrobne podatke o študiju omenjenega vrhovnega sodnika. “Sodni svet v okviru svojih pristojnosti ne vodi nobenih postopkov v zvezi s preverjanjem potrdil o izobrazbi vrhovnega sodnika svetnika Branka Masleše. Sodni svet tudi nima pravne podlage za pridobitev odgovorov na vprašanja, ki ste nam jih posredovali,” so mu odgovorili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine