14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Sodni svet pozdravil odločitev vrhovnega sodišča o umiku izjave v zadevi Pro Plus

Prvotno sporočilo vrhovnega sodišča v zadevi Pro Plus ni bilo primerno in je prav, da je bilo umaknjeno, menijo člani Sodnega sveta, ki so o zadevi razpravljali v četrtek. Spoštovanje sodnih odločb je eden od temeljev pravne države, je pa dopustna strokovna razprava o posameznih odločbah, so poudarili.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sredi oktobra razsodilo v več let starem sporu med podjetjem Pro Plus in Slovenijo. Zaradi kršitve pravice do poštenega sojenja mora država podjetju plačati 52.500 evrov odškodnine in pokriti za 10.000 evrov stroškov. Na vrhovnem sodišču so v prvem odzivu na to odločitev zatrdili, da jih ESČP s svojo argumentacijo ni prepričalo, saj da ni v zadostni meri upoštevalo posebne določbe zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Na tako stališče se je kritično odzvala skupina eminentnih pravnih strokovnjakov, ki so stališče vrhovnega sodišča ocenili kot samovoljno ravnanje, ki nasprotuje temeljnim vrednotam evropskega ustavnega prostora in slovenski ustavi. Na vrhovnem sodišču so nato pojasnili, da se ne strinjajo z argumenti ESČP, a bodo odločitev upoštevali. A se negativni odzivi na njihovo izjavo niso polegli.

Več vrhovnih sodnikov je od Florjančiča zahtevalo pojasnilo, kdo je avtor izjave vrhovnega sodišča in kako je sploh dovolil njeno objavo na spletni strani sodišča. Kasneje se je oglasila še sedmerica vrhovnih sodnikov upravnega oddelka sodišča, ki so navedli, da izjave, ki jo je sodišče minuli teden objavilo na spletni strani glede sodbe ESČP v zadevi Pro Plus, ne sprejemajo in da ni bila dana v njihovem imenu, ne z njihovo vednostjo ali soglasjem. Ministrstvo za pravosodje pa je poudarilo, da je Slovenija zavezana k spoštovanju mednarodnopravnih obveznosti in vladavine prava.

Tako je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič v soglasju z vodji oddelkov sodišča sporočil, da umikajo sporno sporočilo. Kot so zapisali, vrhovno sodišče spoštuje odločbe evropskega sodišča, saj se zaveda pomena in vloge, ki jo je imelo in jo ima to sodišče pri uveljavljanju in zagotavljanju človekovih pravic v celotnem prostoru Sveta Evrope. Izrazili so obžalovanje, da je bilo prvotno sporočilo zapisano na ta način, da je povzročilo v javnosti tako negativne interpretacije.

Florjančič se je zaradi te zadeve sestal še s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je pozdravil odločitev o umiku sporočila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine