11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Sodna klofuta Jankoviću: Upravno sodišče potrdilo odločitev, da križevniška cerkev v Križankah pripada križnikom

Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo Mestne občine Ljubljana (Mol) in Festivala Ljubljana in potrdilo dobro leto stari odločitvi ministrstva za kulturo, da je treba križevniško cerkev po 26 letih denacionalizacijskega postopka vrniti v last in posest križniškemu redu. S cerkvijo v kompleksu ljubljanskih Križank zdaj upravlja Festival Ljubljana.

 

Kot poroča današnji Dnevnik, je upravno sodišče ocenilo, da lahko Festival Ljubljana prireditve, ki jih je doslej organiziralo v križevniški cerkvi, izpelje tudi drugje in tokrat v celoti potrdilo odločitvi ministrstva za kulturo.

Križniški red je sestavni del Rimskokatoliške cerkve in pravni naslednik komende nemškega viteškega reda, ki mu je bila cerkev Device Marije pomočnice v Križankah matična cerkev do 31. decembra 1949, ko so jo podržavili.

“Osebno sem z odločitvijo sodišča silno zadovoljen, zavedamo pa se, da smo dobili vrnjeno le cerkev, zato se v kulturni program, ki poteka v preostalem kompleksu Križank, ne smemo vmešavati in se tudi ne bomo. Festivalu Ljubljana smo pripravljeni cerkev dajati v najem, a bomo mi odločali, katere prireditve so lahko v njej. Takšne, ki bi bile naperjene proti Cerkvi zagotovo ne,” je za časnik povedal prior križniške cerkve Janko Štampar.

Na Festivalu Ljubljana so večkrat poudarili, da v kompleksu Križank tudi križevniško cerkev potrebujejo za svojo dejavnost, med drugim za vaje, in izpostavili izjemen ambient in akustiko cerkve, zaradi katerih je ne more nadomestiti noben drug prostor.

Križniški red je denacionalizacijski zahtevek za vrnitev zaplenjenega premoženja v naravi vložil leta 1992. Leta 1995 je ministrstvo za kulturo izdalo odločbo o vrnitvi cerkve v naravi in zavrnilo zahtevo za vrnitev v naravi preostalega kompleksa Križank. Leta 1998 pa je vrhovno sodišče v upravnem sporu razveljavilo odločbo, s katero je ministrstvo cerkev vrnilo v naravi, za druge nepremičnine pa križnikom prisodilo odškodnino.

Leta 2014 je ministrstvo križniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obliko obveznic, zavrnilo pa zahtevo za njeno vračilo v naravi, nakar so križniki sprožili upravni spor. Upravno sodišče je tožbi križniškega reda ugodilo in zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno odločanje. Ministrstvo je nato lani ponovno cerkev vrnilo v last in posest križniškemu redu, Mol in Festival Ljubljana pa s pritožbo na upravnem sodišču nista uspela.

Festivalu Ljubljana, ki kompleks Križank upravlja od leta 1955, kot naslednja pritožbena instanca ostane vrhovno sodišče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine