16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Socialne delavke iz Krškega z novim dopisom na naše uredništvo! Kdo jih je prestrašil?

Socialne delavke iz Krškega so na uredništvo Demokracije in Nova24TV naslovile dopis, v katerem se distancirajo od moje objave prispevka “Socialne delavke na robu z močmi! Se po obubožani vojski in shiranem zdravstvu obeta zlom socialnega sistema?” z očitkom, da je z objavo njihovega pisma prišlo do zlorabe in da je bilo uporabljeno za medsebojna politična podtikanja, da gre za senzacionalizem in da moj zapis služi kot politično obračunavanje.

Cenjene kolegice!

Razumem vas, da ste se odkrite podpore v demokratičnih medijih prestrašile, kajti mi smo namreč edini, ki smo kritični do nesposobnosti tistih, ki vas trenutno plačujejo, in da se bojite posledic, ki lahko sledijo. Bralci si bodo s prebiranjem mojega prejšnjega članka in vašega dopisa pod njim sami ustvarili vtis, v kolikšni meri gre za politično agitacijo, koliko pa za pomoč pri opozarjanju na resen problem, ki se ne nazadnje dotika tudi ljudi, ki so vaši uporabniki, hkrati pa tudi naši bralci in gledalci, zato imajo pravico do obveščenosti in do “drugega mnenja”, ki ga iz osrednjih medijev ne bodo slišali, posebej še zato ne, ker socialne delavke, ki se s temi težavami dnevno srečujete, nimate dovoljenja za medijsko nastopanje, kot ste v svojih dopisih tudi same izpostavile.

Spregovorimo o dejstvih, na katere opozarjate v svojem dopisu
Iz časovne distance po izvedeni reorganizaciji CSD lahko govorimo o zavajanju nekdanje ministrice Anje Kopač Mrak o dobrobitih reorganizacije CSD. Bivša ministrica je v javnosti zatrjevala, da ima pri reorganizaciji centrov za socialno delo popolno podporo stroke. Da temu ni tako, ste s svojim pismom potrdile tudi socialne delavke iz Krškega, pritrdilo pa vam je tudi Društvo socialnih delavk in delavcev Slovenije, ki ga vodi moja nekdanja sodelavka Francka Premzl. Tudi rezultati interne ankete, ki jo je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pred pričetkom reorganizacije izvedlo med svojimi zaposlenimi socialnimi delavci, so zgovorni in ministrico postavljajo na laž, saj po njeni lastni anketi velika večina socialnih delavk in delavcev reorganizaciji zaradi slabih izkušenj iz preteklosti niti najmanj ni zaupala.

Izvirni greh težav v delovanju centrov za socialno delo
Potop centrov za socialno delo se je pričel, ko sta Svetlik in Kopačeva z uvedbo ZUPJS  krivično in po nepotrebnem ukinila državne pokojnine in uvedla kreditiranje revnih preko varstvenih dodatkov in denarnih pomoči, s čimer sta vsaj 40 tisoč ljudi spravila v pomanjkanje in revščino. S tem sta Ivan Svetlik in Anja Kopač Mrak povzročila kolaps centrov za socialno delo, v zgodovino pa sta se zapisala kot neusmiljena pospeševalca revščine med najbolj ogroženimi ljudmi, starejšimi in socialno šibkimi. To sem doživel kot svetovalec informator na lastni koži, za težave pa dobro veste tudi kolegice iz Krškega, tako da očitki, da gre v mojem zapisu za politično obračunavanje, ne zdržijo resne presoje.

Strokovna zgrešena reorganizacije CSD tik pred koncem mandata Anje Kopač Mrak
Zgovoren je podatek, da so samo trije odstotki socialnih delavk in delavcev popolnoma zaupali ministričini reformi centrov za socialno delo, kar 97 odstotkov socialnih delavk in delavcev pa ni verjelo ali ne povsem, da bo reorganizacija uspešno izvedena. Ministrica je po mnenju večine socialnih delavk in delavcev želela uvesti političen projekt, ki ni strokovno premišljen, je potekal brez resnih analiz na terenu, ni odpravljal kadrovske podhranjenosti in je stroki socialnega dela z vsiljevanjem informativnega izračuna naložil dodatna administrativna dela ter želel brez potrebe uvesti še  popoldanski delovni čas.

Ministrica je projekt reorganizacije CSD potiskala v čas pred koncem mandata, da ji ne bi bilo treba ponovno odgovarjati za posledice, ki običajno sledijo projektom, izvedenim v takšni naglici.

Reforma CSD za vsako ceno
Pravične socialne politike ne omogočajo birokratskih in političnih reform, kakršne je ponudila Anja Kopač Mrak. Reforme so potrebne, vendar morajo ljudem olajšati življenje, uradnikom in strokovnjakom poenostaviti delo, državi pa prihraniti denar, ki ga je potrebno porabiti za spodbujanje rojstev in nameniti družinam in ogroženim skupinam.

Centrom za socialno delo bi koristila reforma, ki bi bila usmerjena k ljudem, ki rabijo usluge socialne države, hkrati bi pa zmanjšala birokracijo in razbremenila socialne delavke in delavce. A ponuditi in izpeljati jo morajo strokovnjaki v sodelovanju s politiki z občutkom za malega slovenskega človeka, z zdravo družinsko politiko, ki ne bo kradla otrok in ropala upokojencev in bo imela vizijo dolgoročnega preživetja in napredovanja slovenskega življa.

Cenjene kolegice, namesto krepitve stroke in mirnega dela, odmaknjenega od oči javnosti, pošiljate okrog pisma, kako ne zdržite več. Vas razumem, zato vas podpiram pri zavzemanju za boljše delovne pogoje za stroko in vaše uporabnike, prav tako vas podpira vsakdo, ki vsaj malo pozna razmere, v katerih trenutno delate. Le problema ne smete ali nočete videti tam, kjer dejansko nastaja. Namreč, Šarčeva koalicija je reciklirana kopija Cerar-Židan-Erjavčeve koalicije. Tudi ta  je polna notranjih razprtij in afer, se nenehno prepira med seboj in že zato ni sposobna izpeljati nobenega koristnega projekta v dobrobit Slovenije. Sploh pa ne projektov, kakršna je zavožena reorganizacija CSD.

Ko boste, drage socialne delavke iz Krškega, razumele, da ima politika dolžnost skrbeti tudi za ustrezne delovne pogoje, da boste lahko svoje delo opravljale strokovno in v korist ljudem, takrat boste hvaležne za pomoč medijev in strokovnjakov, ki vseskozi opozarjamo na stranpoti aktualne reorganizacije CSD in apeliramo na Šarčevo vlado, naj vam vendarle prisluhne in pomaga.

Franci Donko

Zadnje novice

Sorodne vsebine