19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Soboški škof Štumpf demantiral napade pisuna Karbe in pozval vse medije, duhovnike in vernike, naj prispevajo k širjenju resnice ter naj ne objavljajo polresnic

Soboški škof dr. Peter Štumpf je v zvezi z neresničnimi navedbami v nekaterih slovenskih medijih (Oste Bakal, Župnik toži škofa!, Slovenske novice, 26. 7. 2018, str. 5; Janko Votek, Beltinski župnik se ne da, Vestnik Murska Sobota, 26. 7., str. 3; Dejan Karba, Duhovniki: Škof Peter Štumpf naj odstopi, Dnevnik, 27. 7. 2018, str. 4) javnosti podal posebno izjavo, s katero želi dopolniti trditve, ki so bile objavljene v zvezi z dogajanji v župnijah Beltinci in Ljutomer.

Največ nepopolnih podatkov po besedah škofa Štumpfa zasledimo v slovenskih medijih v zvezi z dogodki v župniji Beltinci. “Javno sporočam, da sem na podlagi redne pastoralne vizitacije (8. 5. 2018) v Beltincih ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju župnije. Beltinski župnik Alojz Benkovič je bil o vsem seznanjen. Prejel je pisno poročilo o izsledkih vizitacije (pismo št. 52/18). Zato ne drži njegova izjava v medijih, da ne ve, ‘zakaj bi moral drugam’ (Slovenske novice). Prav tako je poleg dekreta o razrešitvi s položaja župnika prejel moje osebno pismo s ponovno navedenimi razlogi, zakaj mora zapustiti župnijo. Zato demantiram pisanje novinarja, da župnik ni prejel ‘navedenih pravih razlogov’ za umik iz beltinske župnije (Slovenske novice). Župnik je bil in je z vsem seznanjen in lahko moj vizitacijski zapisnik pokaže novinarjem. Vsak duhovnik pa se lahko na škofovo odločitev tudi pritoži,” je zapisal v izjavi medijem in pri tem dodal, da mu to omogoča cerkveno pravo.

Tudi gospodu Benkoviču je to možnost ponudil z dekretom, s pritožbo, ki jo že omenjajo nekateri mediji (Slovenske novice, Dnevnik), pa bo gospod Benkovič lahko vpričo dveh mediatorjev (župnikov) ponovno slišal razloge, zakaj je njegova odstranitev s položaja župnika nujna, in se bo lahko zagovarjal. Pri tem upa, da bo z mediacijo gospod Benkovič spoznal njegovo skrb zanj in za beltinsko župnijo in da se bo po tej poti zanj in za beltinsko župnijo našla najboljša rešitev.

Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika

Soboški škof je prav tako demantiral izjavo novinarjev, da so se duhovniki “zaradi nesoglasij s krajevnim škofom” (Dnevnik) iz murskosoboške škofije “morali umakniti sami ali pa so bili umaknjeni” (Vestnik Murska Sobota). “Kadar so potrebne premestitve, duhovnike vabim na pogovor. Z vsakim duhovnikom, ki se je pripravljen pogovarjati, iščeva najboljšo rešitev ‘za blagor duš’ (salus animarum).” Trenutno sta dva njihova duhovnika na študiju v Rimu. Eden je na prošnjo Slovenske škofovske konference postal kaplan v Slovenski vojski, drugi je na prošnjo mariborskega nadškofa postal vzgojitelj v Domu Antona Martina Slomška v Mariboru. Na prošnjo argentinskih Slovencev je dr. Štumpf enemu dovolil oditi za dušnega pastirja v Buenos Aires. Eden je izseljenski duhovnik v Stuttgartu. Še pred njegovim prihodom v soboško škofijo je en duhovnik na lastno željo odšel v celovško škofijo, drugi pa je pozneje želel oditi v mariborsko nadškofijo. V zadnjem času je bil en duhovnik začasno umaknjen iz župnije; eden je zapustil duhovniški poklic, eden pa je v postopku vrnitve v duhovniški poklic. Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika.

Samo resnica koristi soboški škofiji

Soboški škof Štumpf je tudi v primeru ljutomerskega župnika demantiral nekatere trditve medijev. Kot poudarja, gospod Zrim ni bil “odstranjen” (Slovenske novice) niti “izgnan” (Dnevnik) iz župnije, ampak ga je po skupnem prijateljskem pogovoru zaradi suma zlorabe mladoletne osebe moral v skladu s smernicami (glej Sporočila 8/2014, 140-145) začasno umakniti iz pastoralnega vodenja župnije. “Ravnal sem tako, kakor določa kan. 1722 Zakonika cerkvenega prava in duhovniku omejil pastoralne dejavnosti, da se zaščitijo on, morebitne žrtve in dobro Cerkve. Dokler gospodu Zrimu ni dokazana krivda, velja za nedolžnega. Zato obžalujem, da se v ljutomerski župniji in tudi drugod po soboški škofiji netijo prepiri v zvezi z dokazovanjem nedolžnosti gospoda Zrima. To ne koristi nikomur, ampak ustvarja napetosti v javnosti in škofiji. Treba je počakati, da se postopek konča.”

Škof Štumpf je na koncu pozval vse medije, duhovnike in vernike, da po svojih močeh prispevajo k širjenju resnice in se vzdržijo objavljanja polresnic ter netenja napetosti med škofom in duhovniki ter duhovniki in verniki. “Samo resnica lahko koristi mladi soboški škofiji pri njeni rasti in poslanstvu,” je še zapisal.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine