7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

So se preko agencije Futura prelivala sredstva za financiranje predvolilne kampanje stranke SMC?! Jure Leben krivdo vali kar na službo za odnose z javnostjo!

Je agencija, ki je sodelovala pri maketi drugega tira, posredno financirala stranko Mira Cerarja SMC? Obstajajo utemeljeni sumi, da so se dejansko preko Future prelivala sredstva za financiranje politične kampanje SMC, kar je že pred letom dni razkril Škandal24. Sedaj pa so Jureta Lebna pred dejstvo postavili v oddaji Tarča. No, koliko ga je v hlačah, je dokazal s tem, ko je vso odgovornost preložil kar na piar službo?!

 

Nacionalna televizija je v oddaji Tarča razkrila, da policijska odredba glede makete razkriva, da se je policija pri preiskavi domnevnih kaznivih dejanj osredotočila na obdobje od 1. julija 2017 do 30. junija 2018. Policija naj bi zaenkrat preiskovala le direktorja direkcije za infrastrukturo in tri uslužbence direkcije, čeprav je iz dokumentacije, ki so jo pridobili v Tarči, razvidno, da so se aktivnosti okoli makete in komunikacijskih aktivnosti začele pred tem datumom in na mnogo višjih instancah, kot so le uradniki na direkciji. Policija je sicer nacionalni televiziji potrdila, da so odprte vse možnosti za razširitev preiskave.

Ob tem so se vprašali tudi, zakaj bi policija morala razširiti preiskavo. “Agencija Futura je namreč že 28. junija 2017, torej 8 dni pred razpisom za komunikacijske aktivnosti in 33 dni pred razpisom za maketo, pošiljala v Cerarjev kabinet in na ministrstvo za infrastrukturo Gašperšiču in Lebnu svoje cenike in popis aktivnosti,” se glasi odgovor na vprašanje. Ob tem pa so razkrili tudi komunikacijo po e-pošti med agencijo Futuro oziroma v njenem imenu Dragano Josipović in Natašo Pelko, vodjo službe za komuniciranje na ministrstvu za infrastrukturo, zdaj pa je zaposlena v podjetju 2TDK. Elektronsko sporočilo razkriva, da je Jospipovićeva Pelkovi posredovala jasna navodila, kako izpeljati razpise.

Kot je razvidno iz elektronskega sporočila, je Josipovićeva Pelkovi zapisala natančna navodila, tehnične parametre in predlagane cene, med drugim tudi, da mora biti razpis v vrednosti 135 tisoč evrov. Na koncu je še pripis: “Zdaj pa se spravljam delat še tehnični opis aktivnosti, opredeljenih v razpisu komunikacijske aktivnosti. Glede makete, gospod, ki jih izdeluje, pride v Ljubljano jutri dopoldne in nam bo spisal tehnično specifikacijo.” Novinarka Nataša Markovič z RTV Slovenija se je ob tem vprašala, ali so v Futuri s tem mislili na direktorja RPS, podjetja, ki je kasneje kot podizvajalec izdelal maketo. V omenjenem podjetju sicer trdijo, da so za razpis izvedeli šele, ko je bil objavljen na spletu.

Na razpisu, ki ga je narekovala Futura, je tudi zmagala Futura, čeprav so poslali nekaj tisoč evrov dražjo ponudbo od drugega ponudnika – podjetja Propiar.

Ob tem pa ne gre spregledati niti stalnega sprenevedanja ministra za okolje Jureta Lebna. Tako je še nedolgo nazaj novinarki RTV Slovenija odgovoril na vprašanje, zakaj je komuniciral s Futuro, češ da je v tistem času omenjena agencija sodelovala pri referendumu in “je bila pač vključena v celoten postopek“. Vendar pa je iz pridobljenih dokumentov jasno, da je vse niti v rokah držal prav kabinet ministra oziroma državni sekretar. Uradniki so si namreč med seboj pisali, da je Leben naročil, da se vse pošilja samo v kabinet oziroma da je treba dobiti potrditev preko Nataše Pelko. A ko je Lebna voditeljica Tarče Erika Žnidaršič postavila pred dejstvo, da je ravno zaradi tega Lebnovega ukaza razvidno, da je on naročal zadeve in da Nataša Pelko zadev ni vodila na svojo roko, je vse prevalil na piar službo, češ da on svojim sodelavcem zaupa in jih ne preverja, kaj počnejo. Leben je tudi ves čas oddaje zatrjeval, da je bil s tem elektronskim sporočilom seznanjen dan pred tem “in sem bil tudi sam presenečen”.

Jure Leben v oddaji Tarča: “Same vsebine razpisa so bile narejene iz naše službe za piar in kar se tiče tega, s samo vsebino mejla sem bil včeraj seznanjen, tako da sem tudi presenečen.”

A Leben se očitno ne izgovarja na druge le novinarjem, temveč tudi KPK. “Iz dokumentov je razvidno, da je zapisal, da konkretnejša navodila v smislu določanja tehničnih specifikacij naročniku Direkciji RS za infrastrukturo niso bila podana, tehnična specifikacija je bila nato dejansko pripravljena na Direkciji RS za infrastrukturo in posredovana s strani gospe Sandre Kržan z elektronskim sporočilom dne 26. julija 2017. S tem je Leben vso krivdo naprtil uradnici direkcije, vpletenost Future pa je seveda zamolčal. Celotno ministrstvo pa je tudi že od začetka vedelo, da v poslu z maketo sodeluje tudi podizvajalec, saj je dne 8. marca 2018 Leben v elektronsko sporočilo zapisal, da naj na sestanek na ministrstvo za infrastrukturo pride tudi podizvajalec, torej podjetje RPS,” je bila direktna Markovičeva. Spomnila pa je tudi na sprenevedanje Cerarja, ki je pred časom celo v studiu nacionalne televizije izjavil: “Moram pa reči, da sem bil izjemno, izjemno ogorčen, ko sem izvedel, da je prišlo do tako hude napake oziroma nepravilnosti na ravni razpisne komisije in potem seveda do te zgodbe. To je popolnoma nedopustno in poglejte, ta projekt smo 100-odstotno transparentno vodili in tako mora biti tudi v prihodnje.”

Potrdilo se je torej, kar so že pisali v mediju Škandal24 maja 2018. Članek, ki je prvi razkril, da so si maketo izmislili, da bi financirali stranko SMC, preberite TUKAJ

Svoje mnenje pa je za RTV Slovenija podal tudi predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel“Dobivamo informacije, ki jih v tem primeru še nismo potrdili, da naj bi se prek agencij za svetovanje pojavilo neko prikrito financiranje političnih strank.” Vesel je tudi potrdil, da gre za sum kaznivih dejanj in da je to primer, ki enostavno mora biti raziskan. “Redko vidimo dokumentacijo, ki bi bila bolj eksplicitna pri javnem naročanju,” je dejal in dodal: “Redko vidimo primere, ki so tako dobro dokumentirani.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine