18.8 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

So policisti v četrtek res ogrožali življenja? Poglejte, kaj je glede uporabe izrednih sredstev sporočila policija

V četrtek, 5. novembra, so na večernem protestnem shodu policisti uporabili različna prisilna sredstva proti množici, ki ni upoštevala ukazov, izgredniki pa so napadali policiste z metanjem granitnih kock,  drugih nevarnih predmetov in pirotehničnih izdelkov. Z napadom je bilo ogroženo življenje in zdravje policistov, zato smo zoper izgrednike uporabili plinska in druga sredstva za pasivizacijo. Policisti so tako v izgredih z bombometom izstrelili šestnajst plinskih in pet gumijastih izstrelkov zoper do sedaj še neznane osebe.

Kot je pojasnila PU Ljubljana, gre za prvo uporabo tovrstnih sredstev doslej. “Uporaba gumjastih izstrelkov je dovoljena pod enakimi pogoji kot plinska sredstva in so predpisana v 95. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije v povezavi s 90. in 91. členom istega zakona. Pravilnik o policijskih pooblastilih pa v 48. členu določa način uporabe plinskih in drugih sredstev za pasivizacijo. Slovenska policija  uporablja za izstreljevanje plinskih izstrelkov in  gumijastih izstrelkov isti bombomet B&T GL06, kalibra 40 mm, v katerega se lahko vstavi eno ali drugo sredstvo. S prvimi se deluje zoper širšo množico,  z drugimi pa zoper posameznike, ki so bolj aktivni pri napadu (na primer z metanjem nevarnih predmetov – v tem primeru granitnih kock, kamenja in drugih nevarnih predmetov),” so pojasnili.

Ker so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi šlo pri gumjastih izstrelkih, za prisilna sredstva nevarna tudi za življenje ljudi, je potrebno dodatno pojasnilo. Za gumijasti izstrelek se sicer šteje izstrelek iz gume, pene, plastike, peska ali drugega materiala s podobnim učinkom. Slovenski policisti uporabljajo izključno penaste naboje, in slednjih pet je bilo uporabljenih tudi na izgredih. Gre za naboje, ki so od vseh dovoljenih najbolj varni za osebe zoper katere se uporabljajo. Teža samega projektila je 32 gramov, sestavljen pa je iz penastega nosa, zadnji del pa je votlo plastičen (priloga slike).

“Pojasnjujemo, da policist sredstva ne sme usmerjeno odvreči ali izstreliti v vitalne dele telesa, kot so glava, vrat in genitalije, razen če je to nujno, ker oseba neposredno ogroža življenje policistov ali druge osebe. Za uporabo bombometa so posamezni policisti posebej usposobljeni, tako da je varnost ljudi zoper katere se uporabljajo ta prisilna sredstva še dodatno zagotovljena. V konkretnem primeru so bila uporabljena na razdalji od 30 do 40 metrov od skupine, ki je napadala policiste in so bili uporabljeni zgolj zoper posameznike ki so bili bolj aktivni in so se ob metanju predmetov izstopali iz množice bližje policistom in vanje metale različne nevarne predmete (granitne kocke, kamenje ipd.),” so še pojasnili na PU Ljubljana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine