15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Smučanja na Rogli letos ne bo? Eksperimentiranje prinese samo večjo škodo

Rogla oziroma Unitur d.o.o. pod katerega sodijo hotelske in športna in smučarska infrastruktura, letos zelo verjetno ne bo odpirala hotelov, na smučiščih na Rogli prav tako ni neke otipljive verjetnosti.

 

Kot nam je znano, je lansko smučarsko sezono  predčasno prekinila prvi val novega korona virusa. Pred začetkom nove sezone stanje v državi ni bistveno drugače, ob že razglašeni epidemiji in ukrepov, ki jih imamo z namenom zajezitve COVID 19, imamo povečano predvsem živčnost in sicer na bolj na strani uporabnikov in ne ponudnikov. Optimizem, ki je bil prisoten v mesecu novembru v javljanju Barbare Soršak, njihove direktorice, za Štajerski val, kjer je omenjala oziroma izpostavljala prednost smučišč na Rogli, ki nimajo gondol, temveč smuka v celoti poteka na prostem.

Je pa pomemben dejavnik, ne glede na to, da je so smučarji med smuko zunaj, morebitno podaljševanje zapiranja oziroma ponovno zapiranje hotelov, pa tudi koč ob progi. Soršakova je upala, da se bo do konca novembra ali začetka decembra, ko bi po predvidevanjih lahko začeli sezono, epidemiološka situacija umirila do te mere, da bi v hotelih in apartmajih ter svojih gostinskih obratih lahko spet sprejeli goste. Tudi smučarji se morajo namreč, vsaj za nekaj časa, umakniti pred zimskim vremenom. Ta optimizem kljub vsej pripravljenosti tudi tehničnih služb, ki so zasneževali smučišča, je bil nesorazmeren glede na stanje sredi decembra.

Sproščanja oziroma rahljanja ukrepov, vsaj v smislu regij ali na nivoju države, ne kaže dobro oziroma je iluzorno gojiti pričakovanja v to smer. Tudi enotedensko rahljanje (žal ne za našo regijo) ne bo prinesla nič. Slika ki jo imamo prinese nekaj drugega, kar nismo poznali do sedaj, namreč vedenje uporabnikov, se pravi potencialnih gostov. Postajajo živčni, izsiljevalski, kritizerski do odgovornih brez da vklopijo zdravo logiko. Napovedi, da se bo razvilo kar koli do novoletnih praznikov so klavrne, da je vmes nekaj dni ko bi se znotraj občinskih meja kar koli zgodilo malo, pa še to moreš biti pripravljen na poslovni »harakiri«. Zadovoljiti par posebnežev ali neučakanih adrenalincev, ki razen adrenalina »z ali brez vina«, ne prinesejo omembe vrednega premika, je slabost in ne upravičen poslovni riziko.

Bolje je v teh dneh imeti opravka z verjetnostjo možne sezone, pričakovanju počasnega umika drugega vala epidemije, ter se osredotočiti na po novoletni kos zimsko turistične pogače v obliki čim več smučarskih in siceršnjih poslovno kvalitetnih dni in posledično temu zadovoljnih gostov, ki bodo obravnavani na kakovosten in lahko rečemo tudi donosen način

Smuka oziroma zimski turizem prinese skoraj polovico prihodkov, čeprav vse več obiskovalcev beležijo tudi v drugih letnih časih, še vedno igra pomembno vlogo pri poslovanju Uniturja. Podjetje namreč na Rogli pozimi ustvari 40 odstotkov svojih prihodkov.

V danem trenutku in ob morebitni sprostitvi ukrepov in posledično zagon bolje rečeno zapoznelemu začetku sezone in se kar sodi zraven, mora biti na prvem mestu rentabilnost in ohranjanja delovnih mest, pa ne samo tam zaposlenih temveč celotne verige ljudi, ki so navezani na delovanje tega segmenta turizma oziroma gospodarstva.

Bolje poznejši in zanesljivejši začetek kot pa polom. Med enim in drugim preostane samo hoja po robu ali po vrvici, če vam je ljubše. Upam da med odgovornimi ni »vrvohodcev« če pa so upam da so na daljšem dopustu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine