4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Smernice in navodila Slovenske škofovske konference za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami so v skladu z navodili Svetega sedeža

Prefekt Kongregacije za nauk vere kardinal Luis F. Ladaria DJ je preko Apostolske nunciature v Sloveniji z dopisom z dne 23. maja 2019 obvestil predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislava Zoreta, da so Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev v Cerkvi na Slovenskem v skladu z navodili Svetega sedeža.

 

Kardinal Ladaria je v pismu izrazil hvaležnost nadškofu Zoretu za sodelovanje glede priprave smernic ter da je Katoliška Cerkev v Sloveniji sprejela ta dokument že pred srečanjem predsednikov škofovskih konferenc s svetim očetom Frančiškom februarja letos. Slovenski škofje so sprejeli prve smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab že leta 2006 ter leta 2009 ustanovili Ekspertno skupino za reševanje primerov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem. Ob tem prefekt prosi, da SŠK še naprej vestno skrbi, da se bo besedilo smernic vedno prilagajalo pravnim, družbenim, znanstvenim in človeškim dognanjem, so sporočili s Tiskovnega urada SŠK.

V določenih krogih Cerkve na Slovenskem so se namreč zadnje čase širile informacije, da smernice, ki jih je sprejela SŠK, niso v skladu z direktivami Svetega sedeža.

Zadnje novice

Sorodne vsebine