-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

SLS bo na kongresu v Novem mestu volila novo vodstvo; glavni kandidat je Marjan Podobnik!

Slovenska ljudska stranka, ki so jo v preteklosti pretresala notranja nesoglasja, že dvakrat pa je ostala pred vrati državnega zbora, bo danes na kongresu volila novo vodstvo.

 

Za predsedniški položaj se potegujeta nekdanji prvi mož SLS Marjan Podobnik, ki je leta 1996 popeljal to stranko do odličnega drugega mesta (takrat je stranka na državnozborskih volitvah dobila dobrih 19 odstotkov glasov) in predsednik občinskega odbora SLS Vransko Janez Lencl (službeno kariero je začel kot pripravnik v Službi državne varnosti – SDV), pri čemer je pričakovati gladko zmago Podobnika.

Na izrednem volilnem kongresu z naslovom Mi smo družina bodo poleg novega predsednika volili tudi tri strankine podpredsednike ter člane glavnega, nadzornega in izvršilnega odbora. Med vidnejšimi člani za podpredsednika stranke so strankin evropski poslanec Franc Bogovič, strankina kandidatka na zadnjih predsedniških volitvah Suzana Lara Krause in litijski župan Franci Rokavec.

Na kongresu pričakujejo okrog 500 ljudi. Poleg okrog 200 delegatov, ki so potrdili udeležbo, so namreč v stranki na kongres povabili vse, ki bi želeli soustvarjati prihodnost stranke.

Kongres bo namenjen tudi predstavitvi kandidatov za župane in občinske svetnike iz vrst SLS. Čeprav je stranka leta 2014 izpadla iz parlamenta in ji tudi letos ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, namreč še vedno ostaja močna na lokalni ravni in ima med vsemi strankami največ županov.

Stranka mora novo vodstvo voliti, ker je po parlamentarnih volitvah z mesta predsednika odstopil Marko Zidanšek. Po njegovem odstopu so v stranki začeli spravni proces, v katerem so na povabilo v. d. predsednika Primoža Jelševarja k sodelovanju povabili vse nekdanje vidne predstavnike stranke. Tudi zato nekateri kongres vidijo kot nekakšen začetek prenove stranke.

Dejstvo, da se SLS na zadnjih državnozborskih volitvah ni uvrstila v državni zbor, je pomembno prispevalo k temu, da ni bilo možno sestaviti desnosredinske vlade pod vodstvom Janeza Janše. Da o nesrečnem zapletu z vložitvijo volilnih list Združene desnice sploh ne govorimo. Če bi NSi dobila kakšen odstotek glasov več, SLS in Združena desnica pa bi se prebili v državni zbor, bi namreč danes imeli desnosredinsko vlado.

Tako pa imamo na oblasti nekoliko prenovljeno Cerarjevo vlado, ki jo vodi nekdanji komik in politični novinec na državni ravni Marjan Šarec …

Zadnje novice

Sorodne vsebine