11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Slovesno odkritje obeležja Kranjski čebeli v Višnji Gori

Kranjska čebela, na katero smo Slovenci in občani Ivančne Gorice upravičeno ponosni, je v rojstnem kraju v Višnji Gori dobila svoj dom. Slovesno odkritje spominskega obeležja Kranjski čebeli je potekalo v petek, 18. maja 2018, v sklopu praznovanja prvega Svetovnega dne čebel, ki ga je pripravila Občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.

Zasluge za prepoznavnost in razširjenost v svetu najbolj pridne in najbolj mirne čebelice, ki predstavlja ponos vsem slovenskim čebelarjem, ima Emil Rothschütz. Slednji je eden najboljših evropskih čebelarskih strokovnjakov svojega časa, ki je prebival in deloval v gradu Podsmreka pri Višnji Gori. Prav zato je Občina Ivančna Gorica vso to dediščino, ki so jo zapustili naši predniki prepoznala kot svojo priložnost in predvsem odgovornost. Na prireditvi, katere se je udeležilo preko tisoč domačih in tujih gostov, je župan Dušan Strnad ponosno povedal, da se je praznovanje Svetovnega dne čebel začelo prav v domovini Kranjske čebele v Višnji Gori.

Kot je dodal bo po današnjemu odkritju obeležja Kranjske čebele in nedavnem odprtju učnega čebelnjaka, sledila obnova starega mestnega jedra s prenovo nekdanje stare šole, v Hišo kranjske čebele z interaktivnim muzejem. Kot veliko željo pa je izpostavil, da v Višnjo Goro pripeljejo del programa Mednarodne čebelarske akademije, ki je bila pred kratkim ustanovljena. Poudaril je še, da Hiša kranjske čebele ne bo namenjena zgolj obiskovalcem temveč, bo s svojimi vsebinami stičišče kulturnega in družabnega življenja v starodavnem mestu, ki letos praznuje 540 – letnico pridobitev mestnih pravic.

 

Praznovanja prvega čebelarskega praznika v Sloveniji se je udeležil tudi predsednik mednarodne čebelarske zveze Apimondia, gospod Philip McCabe. V svojem nagovoru ni skrival navdušenja nad Slovenijo: »V čast mi je, da sem tukaj, saj je bil svetovni dan čebel vaša ideja. Vedno rečem, da so Slovenci najboljši čebelarji«. Izpostavil pa je tudi pomen čebel in drugih opraševalcev za življenje ljudi, podnebne spremembe, bolezni čebel in pomen upoštevanja dobrih čebelarskih praks.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine