11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev: Ni problematično samo nasilje, ampak tudi sprenevedanje

V celoti objavljamo odziv Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev na včerajšnji protestni shod in napade na novinarje.

 

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev se pridružuje obsodbi nasilja na protestnem shodu, ki je bil sklican v samem vrhuncu epidemije in zato nelegalen. Posebej obsojamo primere fizičnih napadov na novinarje, kar je tudi opomin novinarjem, da takšno huliganstvo, kot se je dogajalo na shodu 5. novembra 2020 v Ljubljani, tudi med novinarji ne prizanaša nikomur – ne glede na politično barvo.

Iz tega razloga smo pričakovali, da bodo novinarji večjih medijskih hiš bolj realno poročali o stanju na terenu, če so pred tem sami pripomogli, da je do takšnega shoda sploh prišlo. Žal pa se je izkazalo, da temu ni bilo tako. Policiste, ki so vzdrževali javni red in mir, so prikazalo celo kot nekakšne zlobneže. Takšno poročanje razumemo kot odkrito podporo nasilju in potuho tistim, ki bi z nasiljem spreminjali obstoječo ustavno ureditev, kar ne more biti v ponos medijem. Gre za dejanje, uperjeno proti naši državi in njenim prebivalcem, s tem se na nek način tudi posredno opravičuje fizično nasilje nad novinarji.

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev smo tudi razočarani nad sprenevedavim odnosom do pojavov nasilja in oviranja novinarskega dela. Naj spomnimo, da je pred kratkim prišlo do nedopustnega napada na snemalca Nova24tv, to dejanje, ki ga je storil znan storilec, pa so nekateri mediji celo prikrito ali celo odkrito podpirali. Potuha takšnim dejanjem je pripeljala do stanja, ko je medijsko spremljanje takšnih dogodkov postalo zelo nevarno. Ob tem naj spomnimo tudi na nekatere druge načine pritiska na medije, kot denimo pozive oglaševalcem, naj ne oglašujejo v medijih, ki določenim političnim strankam niso všeč, pa tudi sodno dušenje nekaterih novinarjev, kot je denimo Bojan Požar. Zato pričakujemo, da bodo medijske hiše, ki dajejo podporo protestniškim skupinam, prenehale s tovrstno prakso.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Ljubljana, 6. novembra 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine