10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev: Medijska zakonodaja in sprenevedanje političnih akterjev

Ministrstvo za kulturo RS je v zadnjem času poslalo v parlamentarno obravnavo tri spremembe zakonov, povezanih z mediji. Napovedane spremembe so sprožile precejšen odpor zlasti v političnih strukturah, ki izhajajo iz dediščine totalitarnega sistema, kar velja tudi za »stroko«, na katero se omenjene politične strukture sklicujejo, saj se je doslej velikokrat izkazalo, da je »stroka« dekla točno določene politične agende.

 

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev izraža načelno podporo spremembam medijske zakonodaje in se tudi strinja s predlogi, ki jih je predhodno izrazilo že Združenje novinarjev in publicistov. Predvsem je pomembna reforma javnega zavoda RTV Slovenija, ki se je doslej financirala predvsem s pomočjo rtv naročnine, pri čemer pa javnost ni imela vpogleda v porabo sredstev, pobranih z rtv naročnino. Nasploh pa smo bili predvsem v zadnjih mesecih priče permanentnim političnim zlorabam informativnega programa RTV Slovenija pod krinko »neodvisnosti«. Takšen način delovanja javnega zavoda je krivičen do velikega dela tistih, ki jo je prisiljen financirati, pa tudi do posameznikov v njenih vrstah, ki si upajo misliti in delovati drugače, zato so ves čas s strani nekaterih najbolj glasnih političnih aktivistov znotraj javnega zavoda RTV Slovenija deležni pritiskov in groženj.

Glede medijske zakonodaje pa naj spomnimo, da je že prejšnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca poleg tega, da je njen predsednik izvajal pritiske na oglaševalce zaradi oglaševanja v zanj politično neprimernih medijih, v spremembah medijske zakonodaje želela uveljaviti nadzor medijskih inšpektorjev nad vsebino v medijih, češ gre za preprečevanje sovražnega govora. Dejansko pa je šlo za poskus cenzuriranja vseh medijev, ki ne delujejo v skladu z navodili starih centrov moči. To se je pokazalo tudi po tem, da so Društvo novinarjev Slovenije ter nekatere druge medijske organizacije tovrstno cenzuro podpirale. Sedaj pa naj bi bile spremembe medijske zakonodaje kar naenkrat nedemokratične? Narobe svet!

O tem, kdo se obnaša nedemokratično, pa je morda še najboljši dokaz poskus preprečitve nastopa Bojana Požarja in Borisa Tomašiča na seji parlamentarnega odbora za kulturo 15. julija 2020. Ob tem naj spomnimo, da vodja odbora ni član(ica) nobene od koalicijskih strank, pač pa Levice. Iz tega lahko sklepamo, da je predsednica odbora Violeta Tomić želela preprečiti, da bi slovenska javnost iz prve roke izvedela, kakšno je realno stanje v medijih. In kar je najbolj pomenljivo: člani teh strank svoje nedemokratično ravnanje največkrat podtikajo drugim, kar je še en razlog več, da se spremembe medijske zakonodaje sprejmejo

 

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

 

Ljubljana, 15. julija 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine