16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Slovensko podeželje je že postalo zverinjak: Medvedka z mladičema kar sredi vasi!

Težave z divjimi zvermi in škoda, ki jo te povzročijo, se nadaljujejo iz tedna v teden. V zadnjem času tako praktično dnevno prihaja do napadov volkov na drobnico in živino, kar zelo jezi slovenske kmete. Hkrati pa se zveri, katerih večji odstrel bi bil nujen, svobodno sprehajajo po slovenskih naseljih in povzročajo strah med prebivalci.

 

Problematika z divjimi zvermi in škoda, ki jo povzročijo, so stalnica zadnjih let. Vendar pa je v zadnjem obdobju prišlo do več napadov v samih naseljih ali v njihovi neposredni bližini, kar še posebej jezi slovenske kmete. Iz tega lahko sklepamo, da zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija letos, po katerem lahko lovci iz narave odvzamejo 175 medvedov in 11 volkov, še ni obrodil sadov. Do 10. avgusta so namreč odstrelili le 66 medvedov in nobenega volka.

Napadi volkov se vrstijo iz dneva v dan, medvedi pa se prosto sprehajajo po naseljih

V zadnjih dneh in tednih perečo problematiko predstavljajo predvsem napadi volkov na živino in drobnico, ki po Sloveniji povzročajo ogromno škodo. Pri tem je zlasti šokantno dejstvo, da do napadov prihaja tudi na severnem Primorskem in Gorenjskem, kjer volkov do nedavnega sploh niso poznali. V noči s petka na soboto so tako po poročanju STA volkovi na planini Starijski vrh pri Kobaridu pokončali najmanj 10 ovac. Pri tem so iz Pašne skupnosti Starijski vrh sporočili, da imajo z volkovi tudi sicer težave že vso pašno sezono. Doslej so, kot navajajo, ti pokončali že 27 živali, najmanj 39 pa jih je pogrešanih. Podobno je tudi stanje na območju Davče, kjer je volk v petek napadel celo bika. Tudi na tem območju so po poročanju STA volkovi v zadnjih mesecih pobili več kot 40 glav drobnice. Volkovi pa seveda niso edini problem.

Po slovenskih krajih se namreč svobodno sprehajajo tudi medvedi, teh naj bi bilo po nekaterih ocenah že okoli 1.500, ter se prehranjujejo v smetnjakih, na poljih in v sadovnjakih. To potrjuje tudi najnovejši posnetek, ki je zaokrožil po Facebooku in prikazuje, kako se medvedka z mladičema prosto gibljejo po naselju Pusti Hrib v bližini Ortneka.

Zajc kljub alarmantnim razmeram ne namerava odstopiti 

Na alarmantne razmere pa se vlada Marjana Šarca ne zna odzvati primerno. Kljub veliki številčnosti zveri, ki je za malo Slovenijo kar nekajkrat prevelika in popolnoma nevzdržna, problem namreč ni obravnavan prednostno, saj prepotrebnega odstrela ni in ni. To dokazuje tudi podatek, da po interventnem zakonu, ki je začel veljati junija letos, ni bil odstreljen še noben volk. Tako ne čudi buren odziv civilne družbe, ki je pod vodstvom Sindikata kmetov Slovenije v soboto v Velikih Laščah po poročanju STA organizirala protest z geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak. Na njem so med drugim zahtevali, da se volkove s podeželja odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov. Ob tem so ministra za okolje in prostor Simona Zajca pozvali k odstopu, ta pa je že povedal, da tega ne bo storil. Očitno se bo torej saga, povezana z napadi divjih zveri, ki v strah spravljajo predvsem podeželsko prebivalstvo, še naprej nadaljevala. In to kljub temu, da bi morala predsednik vlade in okoljski minister že zdavnaj ukrepati in poskrbeti za zaščito drobnice in živine, ki mnogim kmetom predstavljata glavni vir preživetja.

Simon Zajc in Marjan Šarec (Foto: STA)

Minister za okolje in prostor Simon Zajc bo danes ob 15.45 na ministrstvu za okolje in prostor dal izjavo za medije po sestanku s pristojnimi službami o rešitvi za učinkovitejše izvajanje zakona o interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave, so sporočili z ministrstva.

Rajko Golob

Zadnje novice

Sorodne vsebine