2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanja v nekatere turistične države

Poiskali smo nekaj priljubljenih turističnih držav, kamor se Slovenci radi odpravimo na dopust. A pozor, slovensko zunanje ministrstvo potovanja v te države načeloma odsvetuje, če le ni nujna pot. Preberite, kam je bolje, da se ne odpravite.

 

Egipt
Ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila (Luksor, Edfur in Asvar) in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Opozarjajo na dodatno previdnost v mestu Fayoum, 70 km jugovzhodno od Kaira. Na območju Zahodne puščave in na Sinaju občasno potekajo vojaške in varnostne operacije, zato slovenskim državljanom svetujejo, da se na ta območja ne odpravljajo niti individualno niti v organiziranih skupinah, ter da med bivanjem v Egiptu dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve lokalnih oblasti. Odsvetujejo vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj. Odsvetujejo vsa ne nujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.

Piramide v Egiptu… (Foto: Pixabay)

Madagaskar
MZZ odsvetuje vsa potovanja, ki niso nujna na otok Nosy Be in v mesto Anakao, in sicer zaradi ponavljajočih se napadov (v določenih primerih zelo nasilnih) na turiste. Več turistov (ki so potovali sami ali v sklopu organizirane skupine) je bilo v zadnjem času tarča težko oboroženih in dobro organiziranih kriminalcev. Do tovrstnih dogodkov prihaja tudi v narodnih parkih. Uradni vodiči niso več absolutno zagotovilo za varnost. Popotnikom MZZ svetuje tudi posebno pozornost na krajih, kjer je v preteklosti prihajalo do napadov npr. v nacionalnem parku Montagne d’Ambre, nacionalnem parku Ankarana, in ob reki Tsiribihina. Odsvetujejo  tudi vsa potovanja po cesti RN13 med krajema Ambovombe in Ihosy. Na oddaljenih ruralnih področjih na južnem delu Madagaskarja prihaja do nasilnih incidentov, ki jih izvajajo oboroženi tatovi drobnice (Dahalo). Gre za področja severno od kraja Fort Dauphin, okoli mestne občine Betroka in vzdolž zahodne obale med krajema Belo sur Tsiribihina in Tulear. Na teh področjih so dejavne oborožene sile, zato svetujejo, da pred potovanjem pridobite krajevne informacije o varnosti na teh področjih. Turisti doslej niso bili tarča napadov, vendar stanje ostaja napeto.

Mavretanija
MZZ iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v vzhodne in severne province Mavretanije – Tiris Zemmour, Adrar, Tagant in Hodh el Chargui, saj obstaja velika nevarnost terorističnih napadov. Prav tako odsvetujejo vsa potovanja v zahodne province Dakhlet-Nouadhibou in Inchiri, vključno s cesto iz luke Nouadhibou do mesta Nouakchott. “V ostale dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna,” najdemo na spletni strani MZZ.

Šrilanka
Po terorističnem bombnem napadu 21. in 22. aprila  v cerkvah in hotelih na Šrilanki poteka intenzivna varnostna preiskava, ki vključuje tudi policijsko uro v večjih mestih. S tem v zvezi so motene lokalne prometne povezave in komunikacijski sistem mobilne in fiksne telefonije, so zapisali na spletni strani MZZ ter dodajajo, da vsem slovenskim državljanom, ki so na otoku ali se tja odpravljajo, svetujejo previdnost, dosledno upoštevanje odločitev lokalnih varnostnih organov in pridobitev ažurne informacije o stanju na ciljni lokaciji pred potovanjem.
Potnikom, ki se želijo predčasno vrniti, odsvetujejo, da bi na ta odhod čakali na letališčih.

Foto: epa

Tunizija
Svetujejo, da se izognete vsem potovanjem na naslednja območja:
– Nacionalni park gora Chaambi,
– celoten obmejni pas z Alžirijo in Libijo (južno od kraja Rjim Maatoug),
– območje mejnih prehodov Ghardimaou, Hazoua in Sakiet Sidi Youssef vzdolž meje z Alžirijo.

Tanzanija
Odsvetujejo potovanja v obmejna območja z Ruando, Burundijem ter Demokratično republiko Kongo. Za preostali del države pa svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

Filipini
30.5.2017 je v spopadih med filipinsko vojsko in islamističnimi borci za mesto Marawi na južnofilipinskem otoku Mindanao po uradnih podatkih umrlo več kot sto ljudi. Filipinski predsednik je 23.5.2017 na otoku Mindanao uvedel vojno stanje, potem ko se je vojska na območju spopadla z oboroženo skupino, ki je prisegla zvestobo skrajni skupini islamistični skupini.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte. (Foto: STA).

Zaradi vojnih razmer odsvetujejo vsa potovanja na zahodni in srednji del otoka Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoke Basilan, Sulu in Tawi-Tawi, Sarangani, severni in južni Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur in Zamboanga Sibugay.) Prav tako odsvetujejo vsa potovanja v Marawi City. Iz enakih varnostnih razlogov odsvetujejo tudi vsa potovanja na arhipelag Sulu ter vsa nenujna potovanja v preostale dele pokrajine Mindanao.

V državi, še posebno pa na jugu, obstaja nevarnost ugrabitve (območja Mindanao, južni Palawan, Visayas, Siquijor in Dumaguete).

Indija
Zabeleženi so posamični incidenti uporniških etničnih skupin na področju severovzhodnih pokrajin, predvsem odsvetujejo vsa potovanja v zvezni državi Manipur (mesto Imphal) in Tripura. Prav tako ne svetujejo potovanj v Assam, Nagaland in Meghalayo. Glede mesta Hyderabad svetujejo, da se izogibate predelom mesta, ki so bili v preteklosti tarča atentatov in da se izogibate vsem zborovanjem.

Foto: epa

V Indiji je visoka stopnja nevarnosti terorističnih napadov.

Teroristične napade izvajajo številne teroristične in uporniške skupine. Čeprav so glavna tarča napadov indijski objekti in subjekti, so teroristi v preteklosti že napadali kraje, ki jih obiskujejo turisti, vključno z restavracijami, hoteli, železniškimi postajami, tržnicami, verskimi in športnimi objekti. Popotnikom svetujejo pozornost, še posebno na javnih krajih. Prav tako svetujejo spremljanje krajevnih medijev pred načrtovano potjo po državi. Če opazite nenadzorovano prtljago (če ni nikogar zraven), o tem takoj obvestite policijo. Varnostni standardi so bili okrepljeni v večjih hotelih in na letališčih. Še posebno pozornost svetujejo pred in v času praznikov kot so Dan republike (26. januar), Dan neodvisnosti (15. avgust), Eid (15. junij) in Diwali (19. oktober).

Na nekaterih področjih so teroristični napadi pogosti, še posebno v okrožju Jammu in v Kašmirju (to ne velja za Ladak) in manj pogosti na severovzhodu države.

Indonezija
Stopnja terorističnih napadov v državi je visoka. Do terorističnega napada lahko pride kjer koli in kadar koli. Posebno pozornost na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve svetujejo v času velikonočnih in božičnih praznikov, praznika Njepi (balijskega novega leta, 21. marca) ter dneva neodvisnosti (17. avgusta).
Svetujejo tudi pozornost pri potovanjih po provincah Aceh, Sulawesi (še posebej v mesta Palu, Poso in Tentena), provinco Maluku (še posebej v mesto Ambon) ter v provinco Papua. V slednji (v okolici Jayapure in v njej ter v mestu Wamena) obstaja nevarnost strelskih obračunov in nasilnih incidentiov.

Jordanija
Iz varnostnih razlogov odsvetujejo vsa potovanja v bližino jordansko sirijske meje ter obiske sirijskih begunskih kampov v krajih Ramtha, Mafraq in Zaatri. Prav tako odsvetujejo vsa potovanja v bližino jordansko iraške meje. Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji.

Tajska
Odsvetujejo vsa nenujna potovanja v južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla. Odsvetujejo potovanja v bližino templjev Preah Vihear in Ta Krabey/Ta Moan ne meji med Tajsko in Kambodžo, kjer lahko pride do oboroženih spopadov med varnostnimi silami.

Zanimivo, pred potovanji v Maroko na MZZ ne svarijo, pa čeprav po svetu še vedno odmeva grozljivo obglavljenje dveh turistk. Več o tem preberite TUKAJ

Za potovanja v ostale države preverite na spletni strani MZZ, s klikom SEM.

M. S.

Zadnje novice

Sorodne vsebine