15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Slovenskim ribičem naj Republika Slovenija plača globe zaradi ribolova v Piranskem zalivu

Piše: C. R. 

Na današnji novinarski konferenci je poslanka SDS Anja Bah Žibert spregovorila o vloženem predlogu zakona, s katerim bi izkazali podporo slovenskim ribičem tudi z dejanji in jim izplačali vse globe ter stroške postopkov zaradi gospodarskega ribolova v Piranskem zalivu.

Uvodoma je poslanka Bah Žibertova izpostavila, da je stranka SDS vseskozi zagovarjala stališče, da je reševanje obmejnega spora med državama z arbitražo napačna pot. Danes se to, žal, izraža na najbolj boleč način. Prizadeti in oškodovani so naši ljudje, ribiči, ki si z ribolovom režejo svoj kruh in so se, ne zaradi svoje krivde, znašli v izjemno težki situaciji. Bojijo se, da jim bo sedaj po odločitvi ESČP Hrvaška rubila ladje, hiše, stanovanja. Vložena zakonska novela je torej odraz dejanj in ne besed obljub.

Spomnimo. Evropsko sodišče za človekove pravice je 16. maja 2024 v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Republiki Hrvaški zaradi kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno odločilo, da pritožbe niso dopustne. Evropsko sodišče za človekove pravice je v odločitvi izpostavilo, da ni pristojno za odločanje o veljavnosti in pravnih učinkih arbitražne razsodbe iz leta 2017.

“Dejstvo je tudi, da je odločitev ESČP pokazatelj šibkosti in nesposobnosti naše zunanje politike ter pokazatelj zgrešenih prioritet Golobove vlade. Namesto, da vlada vse aktivnosti usmerja v priznanje države, ki ji vlada teroristična organizacija Hamas, bi se morala ukvarjati s težavami svojih državljanov,” je bila kritična Anja Bah Žibert.

Nenazadnje slovenski ribiči poslušajo besede podpore že od sprejetja arbitražnega sporazuma naprej. Tako je denimo leta 2018 tedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar dejal: »V primeru, če bo prišlo do kakršnekoli motnje v njihovem delu, torej ko bodo ribarili ali če bo prišlo do kakšnih izrečenih kazni na hrvaški strani, jim je zagotovljena (…) vsa pravna pomoč in sredstva na strani naše države, s katerimi bomo pokrili njihove stroške in vse tisto, kar bi jih bremenilo.”

“V Poslanski skupini SDS se že dolgo ne zanašamo več na obljube Golobove vlade. Tudi te, da bo takoj pomagala slovenskim ribičem po razsodbi ESČP. Preveč obljub je že bilo in preveč razočaranj. Zato smo se v SDS odločili za predlog spremembe zakona, ki za razliko od vladnega načelnega obžalovanja dogodkov prinaša takojšnjo pomoč,” je poudarila Anja Bah Žibert.

Cilj zakona je zagotoviti slovenskim ribičem, fizičnim oz. pravnim osebam, ki so naši državljani ali imajo sedež v SLO in so imetniki dovoljenja za gospodarski ribolov, zoper katere je Hrvaška, kljub opravljanju dejavnosti v skladu z razsodbo, uvedla prekrškovni ali kazenski postopek, da jim Republika Slovenija nudi pravno in finančno pomoč za vse izrečene, plačane in izterjane globe o prekrških, ki so nastale zaradi opravljanja njihove dejavnosti. Tudi vse materialne stroške postopka, ki so pri tem nastali. S tem bi jim olajšali delo in življenje ob meji ter izvajanje dejavnosti gospodarskega ribolova, obenem pa dali sporočilo, da v tej situaciji niso sami in da za njimi stoji država.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine