15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Slovenski škofje so se opravičili …

Piše: Peter Truden

V drugem delu pastirskega pisma slovenskih škofov za postni čas – bere se na današnjo nedeljsko mašo – so škofje med drugim zapisali tudi opravičilo.

“Dovolite, dragi verniki, da vas škofje ob koncu tega pisma tudi sami prosimo odpuščanja, ker vas premalo poslušamo,” so zapisali ob koncu pisma. “Zavedamo se in zaupamo, da lahko Duh spregovori po vsakem človeku, a pogosto nas skrb in strah zapreta, da se zapremo in ne slišimo. Zato prosimo za odpuščanje vas in Gospoda, naj nam odpusti, ko nismo dovolj poslušali, ko smo gledali stran, ko smo molčali, ko bi morali spregovoriti. Žal nam je, če vam nismo bili dovolj v oporo, če ste bili razočarani ob srečanju z nami in ste zaradi našega ravnanja izgubili vero v Božjo pravičnost, ljubezen in usmiljenje. Prosimo vas, molite za nas, da bomo lahko med vami pogumno opravljali službo Dobrega Pastirja in pričevali zanj. V molitvi za sinodo vsi skupaj priznavamo, da smo šibki in grešni, in prosimo Gospoda, naj ne dopusti, da bi širili nered. Naj nam in vsej Cerkvi podarja svojega Svetega Duha in ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja.”

Po mnenju poznavalcev je opravičilo namenjeno predvsem dejstvu, da se je v preteklosti ignoriralo pričevanja žrtev spolnih in duhovnih zlorab v cerkvenih skupnostih. Vendar je opravičilo širše zasnovano.

Je pa že mogoče zaznati na družbenih omrežjih mnenja, da opravičilo ni iskreno. Takšna mnenja ne širijo samo levičarji, ampak tudi katoličani radikalnejše usmeritve (tradicionalisti).

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine