7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Slovenski predstavniki, ki ne delijo usode krize: Evropski komisar Janez Lenarčič, Gregor Virant in evropska poslanka Tanja Fajon zaslužijo večkratnik plače predsednika vlade!

Poslanci, državni svetniki in ministri so dobili prve znižane plače zaradi prvega protikriznega korona paketa. Dobili smo podatke, da so plače za mesec april prejeli evropski komisar Janez Lenarčič v znesku 17.492 evrov, direktor programa SIGMA pri OECD Gregor Virant 12.500 evrov, evropska poslanka Tanja Fajon 10.456 evrov in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak 8.500 evrov bruto. Vsem smo poslali tudi vprašanja, ali si bodo znižali plače za 30 odstotkov in delili usodo preostalih slovenskih funkcionarjev in evropskih poslancev iz vrst SDS.

Opozicija je v preteklih dneh grmela, da si bodo vladni funkcionarji zvišali plače za 35 odstotkov v okviru izplačanega dodatka za posebne obremenitve v času koronavirusa. Glede na to, da v skupino funkcionarjev, ki bi lahko dobili izplačan dodatek, spadajo tudi poslanci, smo že iz podatkov o njihovih plačah lahko videli, da tega dodatka ni dobil nihče med njimi. Žal je bil to še en strel v prazno opozicije in dominantnih slovenskih medijev. Po podatkih, ki so znani, je skupna masa plač za poslance v mesecu marcu znašala 387.860 evrov, v aprilu pa se je znižala na 321.219 tisoč evrov. V pregledu tega ukrepa pa hitro opazimo, da usode funkcionarjev niso hoteli deliti sodniki ter tožilci.

Iz ukrepa vlade so izvzeti tudi župani, ki so v času najhujše zdravstvene krize v Sloveniji s svojim delom pripomogli, da je Slovenija uspešno izšla iz krize. Privilegiranec med upokojenci Milan Kučan pa bo dobil znižano pokojnino komaj v sledečem mesecu. Po pojasnilu Pahorjevega kabineta bo zmanjšana plača predsednika republike upoštevana za mesec maj, saj bivši predsednik Kučan dobiva kot dodatek k pokojnini 80 odstotkov plače predsednika države.

Z znižanjem plač so se sprijaznili predsednik vlade, države, Državnega zbora in Državnega sveta

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je za april dobil 4.641 evrov, v mesecu marcu pa je prejel 5.550 evrov bruto. Enako usodo je doživel predsednik države Borut Pahor, saj se mu je plača znižala s 5.947 na 4.437 evrov bruto. Predsednik vlade Janez Janša bo prejel le 2.972 evrov bruto. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca pa se bo moral sprijazniti z znižanjem svoje marčevske plače s 5.744,22 evra na 4.749,35 evra bruto.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. (Foto: STA)

Prva Šarčeva poslanska plača dvignila bančni račun za 3.131 evrov bruto

Prva poslanska plača je Marjanu Šarcu na bančni račun prinesla 3.131 evrov bruto. Predsedniku Socialnih demokratov Dejanu Židanu se je plača s 4.149 znižala na 3.379 evrov bruto. Koordinator stranke Levica Luka Mesec je dobil 3.144 evrov bruto, za marec pa 3.871 evrov. Plača se je lepo znižala vodji poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijelu Krivcu s 5.231 na 4.132 evrov. Povratnik v Državni zbor poslanec SDS Franc Breznik pa je prejel 1.457 evrov bruto, saj se je v hram demokracije vrnil komaj 18. marca 2020.

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Stranka SAB strašila in zavajala slovensko javnost s povišanjem plač vladnih funkcionarjev, a predsednica SAB Alenka Bratušek je prejela višjo plačo kot predsednik vlade
Vodja poslanske skupine SAB in simbol slovenskega parlamentarizma Maša Kociper je prejela znižano plačo, ki je znašala 3.927 evrov. Stranko SAB pa tudi lahko umirimo, da si najvišji vladni funkcionarji ne bodo izplačali dodatka. Plačo, ki je višja od tiste od predsednika vlade, je prejela tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki bo dobila 3.162 evrov bruto. Kot zanimivost pa lahko navedemo, da bo najnižjo plačo za mesec april dobil prav poslanski kolega Kociprove Franc Kramar. Prejel bo 2.547 evrov bruto.

Luka Perš

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine